Njemačka tone u dublji lockdown zbog straha od korone, a s obzirom da neki vole prepisivati…

Postojeći lockdown u Njemačkoj primjenjivat će se do kraja siječnja, sloboda kretanja građana u žarištima korone dodatno je ograničena, a još više osobni kontakti, piše FAZ.

Lockdown u borbi protiv pandemije korone u Njemačkoj produžit će se do 31. siječnja zbog nastavka velikog broja infekcija, pa čak i pooštriti. Kancelarka Angela Merkel (CDU) i premijeri saveznih država složili su se oko toga na sastanku u utorak u Berlinu. Merkel je nakon sastanka rekla da je cilj i dalje doći do sedmodnevne incidencije od 50 zaraženih na 100 000 stanovnika. To postaje još važnije zbog otkrivene mutacije korona virusa koja se brže širi.

“To znači da ovdje moramo biti posebno oprezni”, rekla je kancelarka. Opet se pojavljuje “nova situacija”. Merkel je priznala da su nove mjere “drastične”. “Sada nije vrijeme za polovičnost”, rekao je berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD).

U skladu s tim, mjere prethodno ograničene na 10. siječnja nastavit će se primjenjivati ​​do kraja mjeseca. Rije je o zatvaranju većine trgovina, restorana, kazališta, muzeja i objekata za razonodu. U tu će svrhu savezna vlada obeštetiti poduzeća premošćujućom pomoći III, kojom se pokriva dio fiksnih troškova. Treba omogućiti i predujmove, piše FAZ.

Ograničenja kontakata

Propisi o kontaktima ponovno će se pooštriti, privatna okupljanja bit će dopuštena samo članovima vašeg kućanstva i s najviše još jednom osobom koja ne živi u kućanstvu. Sada se može sastati najviše pet osoba iz do dva domaćinstva. Ranije primjenjive iznimke za djecu do 14 godina više ne postoje.

Ljudi u županijama s vrlo velikim brojem zaraženih koronom suočeni su s drastičnim ograničenjima slobode kretanja. Svatko tko živi u okrugu s posebno velikim brojem novih infekcija i nema “dobar razlog”, ne bi smio otići od mjesta prebivališta više od 15 kilometara. U slučaju 7-dnevne incidencije od preko 200 novih infekcija na 100 000 stanovnika, savezne države trebale bi poduzeti lokalne mjere kako bi ograničile opseg kretanja na 15 kilometara oko mjesta prebivališta. Od toga se može odstupiti samo iz valjanog razloga. Turistički jednodnevni izleti nisu valjani razlog, prema saveznom i državnom dokumentu o odlukama.

Kancelarka Angela Merkel osvrnula se na okupljanja oko Božića u zimskim izletištima. “To se mora spriječiti”, rekla je. Trenutno je više od 70 ruralnih okruga u Njemačkoj pogođeno ovim ograničenjima.

Škole će biti zatvorene do kraja siječnja. Mjere koje su poduzele savezne države također bi trebale biti “produžene do kraja siječnja u skladu s odlukom od 13. prosinca 2020.” na ovom području. To se odnosi i na vrtiće za koje države imaju različite propise: neki su ih zatvorili i nude hitnu pomoć, drugi su ostavili otvorene vrtiće, pozivajući roditelje da čuvaju djecu kod kuće. Broj dana bolovanja zbog bolesti djece već se povećao prošle godine. Zakonsko zdravstveno osiguranje plaća naknadu za bolovanje ako roditelji ne mogu ići na posao zbog njege bolesnog djeteta. Iznosi 90 posto neto zarade.

Savezna vlada želi zakonom regulirati da se naknada za bolovanje zbog djece ove godine odobrava za dodatnih 10 dana po roditelju i 20 dana za samohrane roditelje. Propis je izričito namijenjen ne samo u slučaju da se djeca razbole, već i u slučaju da ih se mora čuvati kod kuće jer su škola ili vrtići zatvoreni ili imaju ograničeni rad.

“Rad dječjih vrtića i škola od najveće je važnosti za obrazovanje djece i za kompatibilnost obitelji i posla roditelja”, kaže se u zajedničkom dokumentu o odluci. Također ukazuje na negativne posljedice zatvaranja za obrazovanje i socijalnu uključenost djece i mladih. Ipak, mjere bi se trebale produžiti od 13. prosinca do kraja siječnja, u skladu s posljednjom rezolucijom savezne i državne vlade, piše FAZ.

Facebook Komentari