Armirane betonske konstrukcije teške više od 200 tona prijete Zagrepčanima

RTL

Gotovo 200 tona teške, armirane betonske konstrukcije, prijete Zagrepčanima. Riječ je o krovu jedne stambene zgrade, osmerokatnice koji je teško oštećen u velikom potresu u ožujku.

Zbog velike opasnosti konstrukcija je još tada trebala biti uklonjena, ali nije. Potres u Petrinji koji je jako uzdrmao i Zagreb, situaciju je dodatno pogoršao i to u jednooj od najprometnijih ulica u Hrvatskoj.

Više statičara još je u ožujku potvrdilo da se krov mora ukloniti. Nekoliko dana nakon zagrebačkog potresa je Ministarstvo graditeljstva od svih upravitelja u gradu zatražilo da uklone opasne elemente na zgradama u najkraćem roku sukladno Zakonu.

Iz tvrtke koja upravlja zgradom tvrde: sve smo pokušali. Proslijedili su nam i mailove naslovljene hitno i opasnost koje su slali od grada, preko ministarstava, raznih ureda… Situaciju komplicira činjenica da je ova zgrada zaštićeno kulturno dobro. Koje u ovom slučaju može nanijeti – zlo.

Boška Trbojević, stanarka moli sve građane da poštuju znakove koje su postavile interventne službe jer postoji realna opasnost od pada velike težine sa krova zgrade.

“Snimili ste, vidjeli ste kako to izgleda. Zaista bih apelirala na građane da brinu sami za vlastitu sigurnost.”

Jedino im to trenutno preostaje jer čini se: ljudski životi su u drugom planu dok se štiti kulturno dobro, piše RTL.

Facebook Komentari