Smrt generala: Nojko Marinović bio je veliki čovjek koji je bez svake sumnje spasio Dubrovnik

Screenshot: Youtube

Nakon duge i teške bolesti u 73. godini umro je umirovljeni general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu. Rođen je u mjestu Bruška u općini Benkovac, 26. rujna 1948. godine. Prije početka Domovinskog rata, Marinović je bio zapovjednik vojarne JNA u Trebinju, no desetak dana prije napada na Dubrovnik, 19. rujna 1991. prelazi u ZNG te donosi planove JNA za napad na grad. Odmah je imenovan zapovjednikom obrane Dubrovnika kojeg je s tek 700 slabo naoružanih branitelja i uspio obraniti, a 1992. godine teško je ranjen, piše Dubrovački vjesnik.

General Marinović je jedan od devetorice ratnih zapovjednika koje je povodom 25. obljetnice VRA Oluja u kolovozu ove godine u Kninu predsjednik Rh Zoran Milanović odlikovao odlikovao Redom Petra Krešimira.

Vijest o smrti generala Nojka Marinovića zatekla je bivšeg dubrovačkog ratnog gradonačelnika Petra Poljanića:

– Veliki čovjek koji je bez svake sumnje spasio Dubrovnik. Od svega što se u Dubrovniku u vojnom smislu učinilo pozitivno, 99 posto je njegovo. Bio je veliki, veliki čovjek kojeg je bilo bogatstvo sresti. Bili smo povezani kroz čitav rat i takorekoć, svaki dan bili skupa. Doživio sam ga kao velikog čovjeka i iznimnog vojnika. Bio je sigurno jedan od tri najveća vojnika koje je Hrvatska imala u Domovinskom ratu! Nažalost, doživio je i mnogo nepravdi. Čak i u vojničkom smislu. Ovo je veliki gubitak i strašno mi je žao!

General Veselko Gabričević koji je ne mjestu zapovjednika obrane Dubrovnika naslijedio generala Marinovića, na vijest o njegovoj smrti, tužno je naglasio:

– Pored svih nedaća koje su nas zadesile posljednjih dana to je doista još jedna vijest koja me rastužila jer je Hrvatska ostala berz još jednog junaka Domovinskog rata., Svi znamo da je general marinović bio glavni organizator obrane Dubrovnika i njegov doprinos obrani juga Hravtske i Domovinskom ratu u cjelini je nemjerljiv. Koristim priliku da izrazim sućut njegpovoj obitelji i neka mu je laka hrvatska zemlja.

Bivši gradonačelnik Dubrovnika i dozapovjednik Odreda naoružanih brodova Vido Bogdanović također je potresen viješću o smrti svog ratnog zapovjednika:

– Izražavam sućut obitelji Marinović, a gospodina Nojka a sam uglavnom susretao nakon rata, a djelovanje časnika, na početku pukovnika a kasnije generala Marinovića imao sam priliku svakodnevno osjetiti tijekom najtežih dana agresije na Dubrovnik. Znam da nije poželjno licitirati s nečijom ulogom u ratu, ali se ne usuđujem ni pretpostavljati što bi se dogodilo da Nojko Marinović koncem rujna 1991. godine nije izabrao pravu stranu i preuzeo zapovijedanje obranom Dubrovnika. Neka mu je vječna slava i hvala!

Vidno potresen tužnom viješću o odlasku generala i svog ratnog zapovjednika, pukovnik HV i pregovarač tijekom Domovinskog rata Ivo Šimunović kratko je rekao:

– Imali smo par zapovjednika obrane Grada, ali samo je jedan legendarni, a to je general Nojko Marinović, prenosi Dubrovački.

Facebook Komentari