Mutacija koronavirusa otkrivena i u Austriji: četvero zaraženih britanskim sojem, a jedna osoba južnoafričkim

Kao grom iz vedrog neba odjeknula je u ponedjeljak vijest da su i u Austriji otkrivene mutacije koronavirusa i to britanski soj B.1.1.7 te južnoafrički, koju je na konferenciji za novinare priopćio austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober.

„Za nas to nije veliko iznenađenje. Nije slučajno da je pronađena britanska mutacija B.1.1.7 , jer je traženje bilo ciljano“ istakao je Anschober ustvrdivši kako je u Europi porasla zabrinutost zbog mutacije virusa iz Velike Britanije.

Tim više, kako je napomenuo jer su do sada već u 32 zemlje širom svijeta pronađene mutirajuće varijante koronavirusa, od čega i u 15 europskih zemalja.

„To su Belgija, Danska, Finska, Grčka itd., a sada i Austrija“, dodao je. U Austriji je trenutačno britanskom mutacijom virusa pogođeno četiri pacijenata, a južnoafričkom jedna mlada žena iz Austrije. Svi uzorci iz kojih je ustanovljena prisutnost mutacija koronavirusa uzeti su pri testiranju u bečkoj zrakoplovnoj luci Schwechat po dolasku dotičnih osoba zrakoplovima iz inozemstva.

Britanskom mutacijom virusa od četvero pogođenih osoba, u tri slučaja radi se o djeci, a u jednom o odrasloj muškoj osobi koja je iz Velike Britanije doputovala u Beč posljednjim zrakoplovom prije austrijske zabrane slijetanja 21. prosinca 2020. za Veliku Britaniju, a potom, nešto kasnije i za Južnu Afriku.

U jednom od navedenih slučajeva radi se o 12-godišnjoj djevojčici iz Austrije, koja se je bila na odmoru u Engleskoj i vratila se u Beč 18. 12.2020, još prije uvođenja zabrane slijetanja britanskim zrakoplovima. U dva sljedeća slučaja zaraze britanskim sojem koronavirusa riječ je o dvije sestre stare 9 i 10 godina iz Slovačke koje su u bečku zrakoplovnu luku također stigle iz Velike Britanije i potom odmah s ocem otputovale kući u Slovačku.

Južnoafrički soj koronavirusa otkriven je kod 30-godišnje Austrijanke koja se je 6. prosinca 2020. vratila s godišnjeg odmora u Južnoj Africi, rekao je Franz Allerberger voditelj Odjela Agencije za javno zdravlje i sigurnost hrane AGES.

Dodao je kako je zaražena žena imala izuzetno dugo simptome zaraze koronavirusom unatoč lakšeg oblika oboljenja i tek se je nakon 18 dana oporavila. Ministar zdravlja Anschober je poručio Austrijancima da još uvijek broj novih slučajeva Covid-19 zaraze nije pao ispod 1.000, upozorivši ih da će „prvi mjeseci ove godine biti teški“.

„Kako bi se spriječilo daljnje širenje britanske mutacije virusa uvest će se daljnja striktna ograničenja pri ulasku u zemlju i stroge kontrole“, istakao je austrijski ministar zdravlja. Znanstvenik Medicinskog sveučilišta u Beču Andreas Bergthaler je Pressici rekao da prema vijestima iz Velike Britanije britanska je varijanta zaraze koronavirusom navodno zaraznija od ovog soja koji sada kola Europom i svijetom. Napomenuo je kako je također utvrđeno da britanska mutacija više pogađa mlađe osobe.

„Situacija je vrlo dinamična“, konstatirao je austrijski znanstvenik. Iako se navodi da je britanska varijanta virusa znatno zaraznija od postojeće, zanimljiv je podatak za virologe da 12-godišnja Austrijanka zaražena britanskom mutacijom korona virusa nije zarazila ni svoju majku niti svoju sestru s kojima je zajedno svo vrijeme karantene bila u samoizolaciji, piše Večernji.

Facebook Komentari