Potres je oštetio i Zaprešić, gradonačelnik: Šteta se mjeri u stotinama milijuna kuna

U Zaprešiću su oštećene i zgrada suda i zgrada gradske uprave, kao i mnoge stambene zgrade, stoga je sigurno da će šteta biti velika.

”Jasno je da nakon potresa od prije 2 – 3 dana ne možemo dati točne procjene, ali sa sigurnošću mogu reći da se šteta mjeri u stotinama milijuna kuna”, kazao je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

Zgrade koje nisu stambene će se obnoviti, no što će biti sa stambenim zgradama? Turk opisuje kako su tri sata nakon potresa u Zaprešiću već bile prve ekipe statičara, kako bi procijenili je li moguće živjeti u stambenim zgradama.

”81 obitelj je iseljena iz osamdesetak stanova koji su bili u zgradama rađenim ’50-ih i ’60.-ih godina prošlog stoljeća. Dio njih je našao smještaj kod prijatelja, dio je u hotelu GEC, a mi smo intervencijski donijeli odluku za prvih 5000 kuna pomoći svakoj takvoj obitelji”, izjavio je Turk.

Gradonačelnik vjeruje kako onaj model koji postoji za sanaciju Zagreba, u kojem troškove snose država, grad, županija i vlasnici, kojima treba urediti i zgrade u Zaprešiću. I osnovna škola ”Antuna Augustinčića” također je pogođena potresom, no ona mea statička oštećenja i u ponedjeljak ujutro kreće obnova škole. Škola će, prema Turkovim riječima, biti uređena do kraja siječnja, piše RTL.

Share This Article