Sljeme je spremno, počinje lov na najvažniju skijašku krunu…

Kad je cijela priča krenula, Zagreb je skijaškom svijetu obećao spektakl. I spektakl mu je doista donio.

Godinama je Sljeme bila najgledanija ženska utrka Svjetskoga kupa, dok se Janica spuštala padinama zagrebačke gore, uza stazu je bio delirij kao na nogometnoj utakmici: trube, baklje, ovacije… Neviđeno!

I kad su Janica, kao i Ana Jelušić i Nika Fleiss, otišle sa scene, opet je svaku utrku na Sljemenu gledalo nekoliko tisuća ljudi. Što je, vjerujte, u usporedbi s utrkama u Italiji i Austriji čudo. U tim alpskim mjestašcima na utrkama se okupljalo jedva koja stotina ljudi, na prvoj vožnji i manje, mnogima je prerano…

Skijašice su uvijek naglašavale kako je u Zagrebu lijepo, kako je super kad prije utrke možeš prošetati većim gradom, kako je atmosfera na Sljemenu najbolja, jedinstvena… I nije to bila samo kurtoazija. Skijaše je, pak, više gledatelja uza stazu pratilo samo u legendarnom Kitzbühelu.

Ove godine, osim publike, nažalost nema ni spektakularnog izvlačenja startnih brojeva, u čemu je Zagreb opet podigao letvicu i napravio korak više u odnosu na druge. Od koncerata pravih zvijezda do skijanja na Trgu bana Jelačića.

Ne, Zagreb više nije ni najskuplja utrka Svjetskoga kupa. Te je detalje direktor Vedran Pavlek otkrio za Večernji list:

– Ove godine proračun za utrku nam je oko 21 milijun kuna, a to što nema publike i javnog izvlačenja startnih brojeva smanjilo nam je troškove za milijun i pol do dva milijuna kuna.

Sljeme je u početku skijašima nudilo i najveći nagradni fond. Ali to već godinama nije tako.

– Prve godine Snježne kraljice, 2005., nagradni nam je fond bio 150.000 eura, a godinu kasnije rekordnih 165.000 eura. Ove godine je 120.000 eura – rekao je Pavlek.

Pobjednici će dobiti 45.000 eura, drugi 20.000, treći 10.000, a posljednji nakon druge vožnje, dakle 30. ukupno, 500 eura. Nagradni fond, dakle, nije najveći, a ove godine neće biti ni najveći spektakl. Ali sljemenska je utrka i dalje, već nekoliko godina, među najboljima u Svjetskom kupu. Tako će biti i ovaj put, kada će se u nedjelju natjecati skijašice, a u srijedu skijaši.

Šesnaest godina nakon što se prvi put na svom Sljemenu natjecala s najboljim svjetskim skijašicama, Janica Kostelić opet će biti tu, kao savjetnica Zrinke Ljutić i hrvatske reprezentacije. Kao i njezin brat Ivica, u ulozi predvozača.

Sve to je (i) njihova ostavština hrvatskom skijanju, prenose 24sata.

Facebook Komentari