Opasnost ugljičnog monoksida: Da je netko “naletio” kada je plin počeo trovati te mlade ljude, mogli su biti spašeni

Cijelu regiju potresla je stravična tragedija u kojoj je život izgubilo osmero mladih ljudi iz okolice Posušja u BiH. Iako se detalji i dalje utvrđuju, od ranije je poznato da su se djevojke i mladići otrovali ugljičnim monoksidom koji je dolazio iz agregata koji je vikendicu.

Trovanje ugljičnim monoksidom, koji se nerijetko naziva i “vražji plin”, moglo se izbjeći, kazao je za Slobodnu Dalmaciju prof.dr.sc. Nenad Karanović, anesteziolog i bivši predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

“Da je netko ‘naletio’u prvim trenucima, kada je plin počeo trovati te mlade ljude i da ih je iznio vani, na čisti zrak životi su im mogli biti spašeni. Ma, da je samo netko otvorio prozore, da se razračila prostorija u kojoj su boravili, cijela ova tragična priča ne bi bila ovakva”, ustvrdio je Karanović.

Iako mediji navode da je prozor bio otvoren, Karanović napominje da zasigurno ne dovoljno da kisik izvana pročisti prostoriju.

Tragična smrt nastupila je kada je mozak ostao bez kisika, a na njegovo mjesto stigao je ugljični monoksid. Smrt kod ovakvih slučajeva trovanja nastupa u roku od nekoliko minuta, a to ovisi o nekoliko čimbenika, kao što je veličina prostorije.

“‘Prokletstvo’ ugljičnog monoksida je u činjenici da je on plin bez mirisa, okusa i da je nevidljiv. No, ako je ugljični monoksid ‘potekao’ iz generatora, ta mladost je trebala osjetiti smrad benzina, odnosno ispušnih plinova, ako je generator radio na pogon benzina. Očigledno ga nisu osjetili ili mu nisu pridavali važnosti”, kazao je Karanović i dodao da je jedina utješna činjenica u ovom groznom događaju to da nisu imali bolnu smrt.

Pomoć im je mogla biti pružena, uz pretpostavku da ih je netko omamljene, ali još žive odvezao i u barokomoru. Osjetili su umor, jednostavno utonuli u san i nakon toga se ugušili, rekao je Karanović.

Dr. Gojko Gošović, liječnik hiperbarične medicine kazao je da im je barokomora mogla biti spas, ali samo da ih je netko pronašao na vrijeme.

“Prije toga bi trebalo obaviti reanimaciju, transport s kisikom iz tog mjesta u Hercegovini, do barokomore, uz pretpostavku da kod njih nisu nastale maligne aritmije srca. Kod ovakvih trovanja, ako osoba preživi, znaju ostati neurološke posljedice”, rekao je Gošović.

Kao i Karanović, dodaje jednu sada nepopravljivu, ali iznimno važnu činjenicu koja u budućnosti možda može spasiti živote.

“Stravičan slučaj, koji se mogao spriječiti da su, kojim slučajem, bili otvoreni prozori”, zaključuje, prenosi RTL.

Hercegovina zavijena u crno, svijeća i imena stradalih djevojaka i mladića osvijetlili su Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače

Užasna tragedija u Hercegovini: Osmero mladih preminulo od trovanja plinom

Facebook Komentari