Što učiniti ako u obitelji imate podijeljena mišljenja o koroni

Vaše zdravlje i sigurnost su najvažniji, ali kada su u pitanju obiteljske emocije i kada izgledi da ne odete kući za praznike postanu stvarnost, može postati teško održati svoje granice. Kako bi se lakše nosili s novom normalnošću praznika i onog što slijedi, terapeuti su otkrili svoje savjete kako kroz ovu neugodnu obiteljsku dinamiku.

Normalno je osjećati se tjeskobno i nekontrolirano ako vaša obitelj ne želi ozbiljno primijeniti zdravstvene mjere vezane za Covid-19.

– U ovoj situaciji usredotočite se na ono što možete kontrolirati: svoje ponašanje i izbore – kaže terapeutkinja Jennie Marie Battistin.

Također će vam koristiti ako uspijete pronaći načine za postizanje mira zbog činjenice da ne možete kontrolirati tuđe izbore.

Evo jedan primjer kako da promijenite svoju perspektivu kako biste to omogućili, savjetovala je bračna i obiteljska savjetnica Lisa Marie Bobby.

Umjesto da razmišljate ovako: Moj tata bi trebao nositi masku jer će se razboljeti, a onda će zaraziti i mama, koja možda neće preživjeti.

Razmišljajte ovako: Moji su roditelji odrasle osobe koje su dovoljno kompetentne procijeniti razinu sigurnosti i donijeti vlastiti izbor o tome kako se zaštititi, baš kao i ja.

Iako su prve misli možda prirodnije, a sekundarne možda neće promijeniti situaciju, tako ćete pomoći sebi.

– Odmah ćete se osjećati mirnijima i osnaženijima da se usredotočite na vlastito zdravlje, dobrobit i granice… i prepustit ćete drugima da čine isto – kaže Bobby.

– Ako se osjećate krivo što ne želite sudjelovati u velikim obiteljskim druženjima, postavite čvrstu granicu da nije prihvatljivo da sami sebe krivite zbog toga – kaže Battistin.

Granice bi trebale biti čvrste, jasne i rečene s ljubavlju, piše mindbodygreen.

Evo primjera:

– Volim te i tužna sam što imamo neke ključne razlike u pristupu zdravstvenim mjerama predostrožnosti tijekom praznika. Svi moramo raditi ono što vjerujemo da je najbolje. Ja se želim osjećati sigurno i zdravo tijekom praznika i prihvaćam da se vaše mišljenje može razlikovati od mog. Neću moći prisustvovati ovoj prigodi, ali voljela bih da se vidimo preko videa, ako je moguće, prenose 24sata.

Facebook Komentari