Psi heroji – U pretraživanju ruševina važnu ulogu odigrali su i još uvijek igraju i potražni psi

Cijela Hrvatska je još jednom pokazala svoje veliko srce. Osim policije, vojske i HGSS-a, rodbina, prijatelji i ljudi koji su se organizirali putem društvenih mreža uputilo se u potresom razrušene gradove i sela. Uz ljude u ovoj tragediji veliku ulogu odigrati će i naši najbolji prijatelji, psi.

Tomislav Zdenčar i njegovi psi Witch i Lula, Kristina Šarović i njezina kujica Tama i Gorana Smoljenović i njezin pas La Mar dio su onih koji su pomagali. Tomislav i Kristina su članovi Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, DVD-a Prečko i Civilne zaštite Grada Zagreba. Članovi posljednjih dvoje navedenih su i Gorana i njezin La Mar.

Tomislavu i njegovom psu ovo nije prva ovakva akcija, piše zadovoljna.hr. Bili su i u Albaniji nakon zadnjeg potresa, a njegova Witch ima položen MRT rubble – mission readiness test za ruševine. Ostali spomenuti psi su mlađi i ovo su njihove prve ruševine.

Ovaj trojac sa svojim je psima u utorak navečer razgovarao i s reporterom Dnevnika Nove TV Andrijom Jarkom. I to u trenutku nakon što su sa svojim psima pretražili opasnu ruševinu. Kako kažu, moraju riskirati kako bi pronašli nekoga.

Gorana je objasnila da nikada sa sigurnošću ne mogu tvrditi da u prostorijama u kojima tragaju za potencijalnim žrtvama nema nikoga, Ipak, prostor su pretražili s četiri psa i niti jedan nije davao znakove da je netko unutra.

Kristina je odgovorila na pitanje kolika je mogućnost da psi ne nađu nekoga tko je ispod ruševina. Ona, kaže, uvijek postoji, prije svega jer su njihovi psi trenirani da traže žive ljude pa je mogućnost da psi reagiraju ako je osoba preminula manja.

Foto: Dnevnik NoveTV

Pas Draco kojeg su htjeli uspavati spasio je ženu zatrpanu u potresu

Facebook Komentari