-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pripremali se za doček Nove godine: Kod zatvorenika na Bilicama našli travu,...

Pripremali se za doček Nove godine: Kod zatvorenika na Bilicama našli travu, tablete…

U Kaznionici u Glini u potresu su zabilježena značajna oštećenja na nekoliko zgrada. Desetak zatvorenika su u srijedu prevezli u splitski zatvor u Bilicama. Tamo su ih iz preventivnih razloga, dok se ne utvrdi imaju li možda koronu, smjestili na poseban odjel i nisu u doticaju s drugim zatvorenicima. I dok se oni privikavaju na nove uvjete “stara ekipa” pred Božić je nabavila nešto droge.

U ćeliji broj 33 splitskog zatvora u Bilicama u nedjelju su pronašli mobitel. Bio je na krevetu ispod jastuka. Četiri dana ranije pravosudni policajci su kod zatvorenika pronašli nekoliko grama marihuane, a 20. prosinca su pronašli i pedesetak tableta različitih vrsta.

Droga i mobitel su u zatvor došli unatoč tome što su posjete zabranjene i unatoč strogoj kontroli robe koja prolazi dva pregleda. Prvo na prijemu robe, a potom se roba koja ide zatvorenicima pregledava i na zatvorskom odjelu. Mobiteli stižu u zatvor na različite načine.

U kolovozu je netko izvana ubacio spužvu na vanjsko šetalište kad je šetalište bilo puno istražnih zatvorenika.

Pravosudni policajac podignuo je spužvu i uočio da je ona služila tome da se pravi paket ne bi oštetio prilikom dostave. Naime, u spužvi su bili mala crvena Nokia i punjač za mobitel. Kome je pošiljka bila namijenjena i tko je ubacio paket, za sada još nisu utvrdili.

Mobiteli su se donedavno u zatvorima mogli nabavljati po 10.000 kuna, no cijena im je pala na 500 eura, što predstavlja sve veći problem za Upravu za zatvorski sustav.

– Nedopuštene stvari najčešće pokušavaju unijeti ljudi koji zatvorenicima dolaze u posjete, stižu i u pošiljkama koje zatvorenici dobivaju od članova obitelji, a unose ih i zatvorenici prilikom povratka u kazneno tijelo – rekli su u Ministarstvu pravosuđa. Zatvorenici kod kojih pronađu nedopušteni mobitel baš i ne strepe od strogih kazni. Naime, kažnjavaju ih stegovno, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike