Seizmolog Fiket: Očekujemo mnoštvo naknadnih udara, i preko 5 po Richteru

Tijekom posljednja tri dana potresi se događaju svakih nekoliko minuta. Broj potresa je ogroman, rekao je seizmolog Tomislav Fiket u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.
– Očekujemo mnoštvo naknadnih udara od kojih će neki prelaziti i 5 po Richteru. Svi ti potresi na načetim objektima mogu nanijeti veće štete ili ih srušiti, rekao je Tomislav Fiket.

Znamo što se događa, ali nažalost ne znamo kada će se to dogoditi i to je najveći problem. Jedna jedina bušotina koja je napravljena je bila na Sibiru gdje smo mi pogledali što je ispod naših nogu, rekao je.

Prvi potres koji je bio slab u odnosu na ovaj, osjetio se u Sarajevu, u Sloveniji. Laički rečeno, što je potres dublji, efekti su slabiji, što je bliže površiti, efekti su razorniji. Da se dogodio negdje gdje je manje naseljeno, bio bi manje razorniji.

Cijela Hrvatska je trusno područje, neka su aktivnija, to je zagrebačko područje, riječko područje, cijela Dalmacija, jug, odnosno Dubrovačko područje, oni su najugroženiji, jer se tamo očekuju magnitude i preko 7.

– Živimo na području gdje su potresi svakodnevnica, ovako razorni nisu tako česti, ova godina je malo aktivnija. Istina je da postoje statistički podaci da se u prosjeku potresi događaju svakih sto godina, ali se može zaredati u dvije, tri godine nekoliko potresa. To nije ta vrsta statistike, rekao je.

Facebook Komentari