San Diego: Bolničar primio cjepivo, pa se šest dana kasnije razbolio od korone

Priča o bolničaru koji je imao pozitivan test na COVID-19 nakon dobivanja cjepiva podsjetnik je da će pranje ruku, socijalno distanciranje i maske i dalje biti presudni u 2021. godini, piše ABC News iz San Diega.

Matthew W., 45-godišnji bolničar iz San Diega, primio je cjepivo Pfizer 18. prosinca i rekao ABC News-u iz San Diega da je jedina nuspojava cjepiva koju je iskusio bila bolnost ruku.

Šest dana kasnije, nakon što je radio smjenu u jedinici COVID-19, Matthew je dobio groznicu, bolove u mišićima i umor. Bolnički test potvrdio je da je pozitivan na COVID-19.

Scenarij nije neočekivan, rekao je za KGTV dr. Christian Ramers, specijalist za zarazne bolesti iz Obiteljskih zdravstvenih centara u San Diegu.

Pacijenti ne razvijaju odmah zaštitu od COVID-19 nakon cijepljenja.

“Iz kliničkih ispitivanja cjepiva znamo da će trebati otprilike 10 do 14 dana da počnete razvijati zaštitu od cjepiva”, rekao je Ramers.

Čak i nakon tih 10 do 14 dana, pacijenti i dalje trebaju drugu dozu cjepiva za potpunu zaštitu. “Ta prva doza daje vam oko 50%, a potrebna vam je druga doza da biste dosegli 95%”, dodao je Ramers.

Druga mogućnost: Budući da razdoblje inkubacije za COVID-19 može trajati i 14 dana, moguće je i da je Matthew zaražen prije primanja cjepiva 18. prosinca.

Oba potencijalna scenarija podsjetnik su da cjepiva nisu svemoguća. Umjesto toga, kažu stručnjaci, za zaustavljanje pandemije trebat će vremena i daljnje poštivanje temeljnih praksi javnog zdravstva poput socijalnog udaljavanja, maski i pranja ruku.

“Čujete kako su zdravstveni djelatnici vrlo optimistični kad je riječ o početku kraja, ali bit će to polako, tjednima do mjesecima dok uvodimo cjepivo”, rekao je Ramers.

Facebook Komentari