5.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Seizmolog Krešimir Kuk: Ovaj potres je bio jači od nekih korištenih atomskih...

Seizmolog Krešimir Kuk: Ovaj potres je bio jači od nekih korištenih atomskih bombi; Gradonačelnik Petrinje ima pravo kada je to usporedio s Hirošimom

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr ranije je rekao da je vjerojatnije da neće biti više ovako jakih potresa, te da nema znakova aktivnost zagrebačkog rasjeda.

Drugi veliki potres koji je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska nanio je ogromna razaranja, a osjetio se u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i van njenih granica. O tome što možemo očekivati i hoće li biti sve u redu u RTL-u Danas govori seizmolog Krešimir Kuk.

Sve u redu je relativno. U epicentralnom području su razmjeri šteta strašni, tako da tamo sigurno nije u redu, no službe i država funkcioniraju, nažalost imali smo iskustva i čini se sve da efekti budu što manji.

Riječ je o potresu iznad 6 po Richteru. Je li vas to iznenadilo i je li to maksimum koji se može dogoditi?

Iznenadilo nas je u smislu da nismo očekivali da će se i zagrebačko epicentralno područje prije nekoliko mjeseci i područje Pokuplja u ovoj godini odraditi svoje seizmičke aktivnosti. Nije nas iznenadilo u smislu da se tamo događaju potresi. Takav je bio i 1909. godine. Mi smo to upozoravali i to jesu, u okolici Zagreba, medvedničko podruje, Pokuplje, mjesta gdje su potresi najjači.

Što se događa pod Hrvatskom. Ovo nije osjetila samo Banovina, već sve do Napulja.

Osjetio se i u Sloveniji i čak u Njemačkoj. To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda pređu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio. To je normalna pojava.

Možete li tu energiju usporediti s nečim?

Da, to je jače od nekih atomskih bombi koje su bile korištene.

Gradonačelnik Petrinje ima pravo kada je to usporedio s Hirošimom?

Da, nažalost, naša gradnja je loša i stara i to je najprije razlog što imamo tako velike štete i žrtve, ali to nam je poznato. Sva novija gradnja, zgrade izgrađene prema suvremenim protupotresnim standardima su ovaj potres istrpile bez problema.

Sve nas zanima što će biti dalje, puno smo naučili o potresima. Danas je nakon snažnog došao još snažniji. Kakvi su dani pred nama?

Uvijek nakon jakog potresa dolazi serija slabijih, koja je duža i jači su potresi što je glavni bio jači. Nekad se događa da serija počne slabijim potresima, nazivaju se prethodni potresi tom glavnom. To je nas zadesilo jučer. Imali smo nekoliko jačih potresa, jačih od prosjeka, pa smo se svi ponadali da je to maksimum, ali ovoga puta se pokazalo da je 6,2 magnituda, poput onog 1909 u istom području. Ono što je dobro, ako je išta dobro, jest da je to maksimalna jačina koja se na tom području može dogoditi. U terminima vjerojatnosti, o kojoj se u seizmologiji ne govori, veća je vjerojatnost da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji.

Potresi nikad nisu pravilno raspoređeni u vremenu. Prečesto se to čuje pa neki znaju računati da smo sto godina mirni.

https://hrvatska-danas.com/2020/12/29/tragedija-u-majskim-poljanama-sve-vise-poginulih-u-potresu-kod-gline-petero-i-djevojcica-u-petrinji-na-terenu-potrazni-psi/

Je li razoran potres u Petrinji utjecao na rasjed ispod Zagreba: Energija se prenijela, no nitko ne vidi 10 kilometara ispod tla

Najnovije

Još iz rubrike