22.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pojavili se lažni računi za pomoć Petrinji i Sisku: Strana plaćanja su...

Pojavili se lažni računi za pomoć Petrinji i Sisku: Strana plaćanja su sumnjiva, a bit će ih još više

Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, upozorio je večeras na svom Twitter profilu da se društvenim mrežama šire lažne vijesti oko posljedica potresa – od računa za uplate pomoći pa do netočnih informacija.

Pitalo se Delića kako se može prepoznati lažne račune za pomoć stradalima u potresu.

– U ovom je trenutku najbolje držati se onih podataka koje na službenim stranicama objavi Stožer civilne zaštite ili eventualno Hrvatski crveni križ. Dodatne provjere su prilikom samog plaćanja, ukoliko se radi o pravnim osobama, podaci će se automatski prepoznati u aplikacijama za plaćanje. Sva strana plaćanja, a ima i takvih, su sumnjiva – objašnjava Delić.

Istaknuo je da možemo očekivati kako će se lažni računi za prikupljanje pomoći više pojavljivati u idućim danima.

– U ovom trenutku se više šire netočne fotografije s terena ili potrebama koje imaju osobe na, nažalost, pogođenim područjima – kaže Delić i dodaje da će se, prema njegovom dosadašnjem iskustvu, više prevara pojaviti u stranim državama.

– Relevantni mediji u ovom trenutku, čini se, objavljuju i relevantne informacije. Na društvenim mrežama u tom smislu treba pratiti potvrđene stranice, osobe i medije. Treba se suzdržati od prosljeđivanja informacija koje u tom smislu ne dolaze iz nadležnih službi (civilna zaštita i policija) ili medija. Treba, dakle, provjeriti gdje je informacija nastala – objašnjava Delić, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike