20 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Najteži trenuci: Šaljite nekoga u Majske Poljane, baka i deda su mi...

Najteži trenuci: Šaljite nekoga u Majske Poljane, baka i deda su mi pod ruševinama

Šaljite nekoga u Majske Poljane 75, baka i deda su mi pod ruševinama! – zavapila je unuka tražeći pomoć za stariji bračni par u selu pokraj Gline. Prema prvim informacijama, petero ljudi poginulo je na području toga grada, a najteže je bilo upravo u siromašnom zaseoku Majske Poljane. Među poginulima je i 20-godišnji mladić na kojeg se urušio krov, piše Večernji list.

– Poznajem ga i zovem njegovu obitelj, ali nitko se ne javlja. Kaos! – rekla je u plaču Danijela Kljaić koja se s obitelji sklonila na sigurno. Na kući u Majskim Poljanama urušio im se krov i dimnjak pa su našli drugi privremeni smještaj jer u svom domu ne mogu upaliti peć.

– Hladno je i zbog djece smo otišli. U selu je jako teško, puno je toga razrušeno, ima zatrpanih ljudi, traži ih HGSS… – kaže D. Kljaić.

Poginuo je i mještanin koji je živio sa ženom koja je na vrijeme izvučena iz ruševina, a stigla je i vijest da su u jednoj od potpuno urušenih obiteljskih kuća poginuli otac i sin.

– Sumnjam u ono najgore, a to je da ćemo pronalaziti još žrtava. Svi smo na terenu i radimo nadljudskim snagama – rekao je gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

Dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić zatekla se u vrijeme potresa u Majskim Poljanama i gledala kako joj se kuće ruše pred očima. Oko 90 posto kuća više nije za stanovanje. Pripremljeni su šatori na Banovcu.

“Svi koji nemaju gdje večeras spavati, dođite kod školske sportske dvorane”. Poruka je to koja je u utorak poslijepodne poslana stanovnicima Gline, gradića s 9300 stanovnika, koji su pretrpjeli takvu štetu da su stanovi i kuće postali neupotrebljivi. Ivana Šimunovića, koji s obitelji živi u zgradi u Ulici kralja Tomislava u Glini, potres je zatekao u stanu.

– Sve se odjednom počelo tresti. Pa nije valjda opet, prošlo mi je kroz glavu. Brzo smo svi istrčali van. Ono što smo vidjeli neću nikad zaboraviti. Apokalipsa! Nema objekta koji nije pretrpio nekakvo oštećenje. Još smo svi u šoku, polako postajemo svjesni što se dogodilo – kaže Ivan.

Nakon tri jaka udara u ponedjeljak, Petrinja, Sisak i Glina nisu spavali. Današnje prijepodne mnogi su iskoristili za popravak oštećenja, krpanje zidova i prekrivanje krovova. A onda u 12.19 sati novi potres, još razorniji.

– Iskreno, nisam mislio da će se još tresti. Nakon onoga u ponedjeljak mislio sam da je najgore prošlo – veli Ivan koji je oko 16 sati kombijem odjurio po role najlona kojima će za prvu ruku prekriti rupe na krovovima i prozorima. Zima je, a i kiša prijeti.

– Direktorica firme u kojoj radim rekla je da odem kupiti najlon, da se pomogne ljudima kojima su stradale kuće. Dovest ću ga i podijeliti kome treba – dodaje Ivan, još pod dojmom potresa.

– Trajalo je možda minutu, a meni se činilo kao vječnost. Nikako da stane. U takvom si šoku da samo tražiš kud bi pobjegao van – kaže.

Mira Babić iz Ulice Ante Kovačića također je bila u stanu kad se počelo tresti.

– Počela sam vrištati, iz regala su počele ispadati stvari, sve se njihalo, mislila sam da je kraj. Susjedi su mi pomogli da izađem iz stana. Strašno kako je sve porušeno i oštećeno. Lom… Starije kuće su najviše stradale. Popucali su zidovi, padali su dimnjaci. Po stazama cigle i crjepovi… – kaže.

U noći na utorak zaspala je s mišlju da je najgore prošlo, no pokazalo se da može i gore.

– Sad se nadam da je to stvarno to, da više neće biti novih tako jakih potresa, možda samo laganijeg podrhtavanja tla. Vratila sam se u stan, tu ću spavati, nemam kamo drugdje. Leći ću i nadati se da se neće tresti – veli M. Babić, piše Večernji.

Tragedija u Majskim Poljanama: Sve više poginulih u potresu, kod Gline petero, muškarac u Žažini i djevojčica u Petrinji, na terenu potražni psi

Najnovije

Još iz rubrike