4.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Državni vrh u Sisku i Petrinji: Došli smo podržati građane

VIDEO Državni vrh u Sisku i Petrinji: Došli smo podržati građane

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković obišli su potresom pogođena područja gradova Siska i Petrinje.

U Sisak su stigli oko 10 sati, nakon čega su u društvu župana Ive Žinića, gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i nekoliko ministara krenuli u obilazak grada. Na ulici su razgovarali i s nekim građanima kojima je imovina oštećena.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što u gradu nitko nije stradao u potresu, te najavio kako će nastale štete nastojati čim prije sanirati.

– Došli smo podržati sugrađane u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Sisku, Petrinji, ostalim gradovima i općinama koje je pogodio jutrošnji potres, rekao je premijer u Sisku te dodao: “Kakva je godina bila, tako je na neki način i završila”.

Naglasio je da će građanima biti na raspolaganju sve službe. Ovdje je i Civilna zaštita, a ukoliko u Petrinji, gdje je smještena Hrvatska vojska, zatreba pomoći civilnim službama, pomoći će da se raščiste štete koje su u Petrinji malo veće nego u Sisku, rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što potres ipak nije ostavio veće štete, te izvijestio kako se tijekom jutra čuo s čelnicima gradova i općina koje je potres pogodio.

Razgovarao je, kaže, sa sisačko-moslavačkim županom, sisačkom gradonačelnicom i petrinjskim gradonačelnikom, načelnikom Pokupskog, ali i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

Sad već imamo dosta iskustava s potresima, nastojat ćemo popisati štete i pomoći i Sisku i Petrinji i ostalima koje je potres pogodio da se štete čim prije saniraju, rekao je premijer.

Predsjednik države Zoran Milanović dao je vrlo kratku izjavu.

– Čuli ste što je premijer rekao, to je to za sada, kratko je odgovorio na upit o angažiranju vojske na otklanjanju šteta od potresa, po zagrebačkom modelu.

Državni vrh u obilasku Petrinje

Nakon Siska stigli su u Petrinju, gdje ih je dočekao gradonačelnik Darinko Dumbović.

Uz premijera i predsjednika su i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Vili Beroš.

Oštećenja u bolnici

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović rekao je da su neki bolesnici premješteni u druge sobe. Pala je žbuka, popucali su toplovodne cijevi prema jednoj zgradi, naveo je.

– Ali to smo već krenuli popravljati tako da uglavnom funkcionira, rekao je Dujmenović.

– Nikome ništa nije bilo, naglasio je.

– Nema nikakvih ozljeda, i ono što je bitno, Covid-pozitivni bolesnici na respiratoru nisu transportirani, sve je kako treba, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iz Službe za odnose s javnošću ranije su izvijestili da je premijer u Vladi bio na sastanku s rukovoditeljicom Seizmološke službe Ines Ivančić, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike