Seizmolog: Potres u Zagrebu oslobodio je skoro osam puta veću energiju od ovog sad

Seizmolog Snježan Prevolnik objasnio je kakve su perspektive za naknadno podrhtavanje nakon potresa u Pokuplju.

“Seizmička aktivnost još uvijek traje, riječ je o slabijim naknadnim potresima. S obzirom na magnitudu glavnog potresa, očekuje se da će ta aktivnost trajati još pola godine, možda i godinu dana”, kazao je Prevolnik, piše N1.

“Magnituda ovog potresa bila je 5,0, a magnituda glavnog potresa koji je pogodio Zagreb, bila je 5,5 prema Richteru i oslobodio je nešto malo manje od osam puta veću energiju od ovog potresa sada”, objasnio je.

Dodao je i to da, što je veća magnituda glavnog udara, to se mogu očekivati naknadna podrhtavanja u duljem razdoblju kao i to da ta podrhtavanja budu snažnija. Rekao je da uoči najnovijeg potresa nije bila primjetna neka pojačana seizmička aktivnost, a na pitanje o zabrinutosti Zagrepčana, dodao je da za nju nema mjesta:

“Riječ je o dva različita epicentralna područja. Ovaj potres danas ne bi trebao utjecati na područje u Zagrebu. Oba potresa nas podsjećaju da se nalazimo u seizmički aktivnom području i da se moramo naučiti živjeti s potresima.”

“Mehanizmi pomaka po rasjedima su drugačiji”, dodao je.

Rekao je i to da je trenutna seizmička aktivnost na području Zagreba još uvijek je viša nego što je bila prije potresa, ali da je i još uvijek u opadanju.

Na primjedbu građana da su se oba potresa dogodila rano ujutro, odgovorio je:

“Nema nikakve poveznice. To je stvar ljudske prirode”, te je zaključio: “riječ je o dva slučajna događaja koji su se dogodili u relativno isto vrijeme.”, piše N1.

Seizmolog Snježan Prevolnik: Ne treba isključiti vjerojatnost da je potres u Petrinji mogao potaknuti aktivnost na rasjedu u Zagrebu, koji se već nalazi u graničnom stanju pucanja

Kalinić razbija Dumbovićeve iluzije: Kako su pomogli Zagrebu tako će pomoći Petrinji i Sisku. Sramota je to za ovu Vladu

Facebook Komentari