22.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kaos na cijepljenju protiv korone u Njemačkoj: Zaposlenicima doma ubrizgana peterostruka doza,...

Kaos na cijepljenju protiv korone u Njemačkoj: Zaposlenicima doma ubrizgana peterostruka doza, pola ih je u bolnici

Osam zaposlenih u Domu za starije u Njemačkoj slučajno je dobilo pet doza cjepiva COVID-19, priopćile su lokalne vlasti u ponedjeljak – ali zasad nemaju ozbiljnih štetnih učinaka, piše medicalxpress.com.

Sedam žena i jedan muškarac u dobi između 38 i 54 godine zaposlenici su umirovljeničkog doma u gradu Stralsund na sjeveroistoku Njemačke.

Stoga su u prioritetnoj skupini i među prvima su primili cjepivo Pfizer-BioNTech COVID-19, koje je Njemačka počela distribuirati tijekom vikenda.

No, u nedjelju su cijepljeni i ubrizgavano im je po pet doza odjednom, kako kaže Stefan Kerth, administrator okruga u kojem se objekt nalazi.

Odmah su obaviješteni o pogrešci, rekao je Kerth.

Pola cijepljenih primljeno je u bolnicu na promatranje s blagim simptomima sličnim gripi, dok su ostali poslani kući.

“Duboko žalim zbog ovog incidenta”, rekao je Kerth, dodajući da je pogreška izoliran slučaj i svodi se na ljudsku pogrešku.

“Nadam se da svi pogođeni nemaju ozbiljne nuspojave”, rekao je.

Cjepivo, stvoreno za manje od godinu dana i dizajnirano za primjenu u dvije injekcije, isporučuje se u bočicama koje sadrže po pet doza – kad se razrijede.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva izjavila je u ponedjeljak da se svaka od bočica može koristiti za davanje do šest doza.

Najnovije

Još iz rubrike