29.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Imate zahtjevno dijete? Ona su rođena takva, ali se i mijenjaju

Imate zahtjevno dijete? Ona su rođena takva, ali se i mijenjaju

Za početak, valja razumjeti ideju temperamenta. Temperament je ljestvica ocjena koja procjenjuje djetetove rane razlike u emocionalnim reakcijama i reakcijama na okolinu, piše WashingtonPost.

Voli li vaše dijete aktivnost? Je li njegova rutina uvijek ista? Brzo se privikava za nove ljude i mjesta? Dugo se mislilo da je temperament isključivo genetski i statični koncept, što znači da se vaše dijete jednostavno rodilo takvo i takvo će ostati tijekom života.

No, longitudinalne studije o blizancima, posvojenju te braći i sestrama pokazuju da je temperament podatniji nego što se ranije vjerovalo. Zaključak većine njih je: Bebe su rođene takve kakve jesu, no sposobne su se promijeniti tijekom razvoja i na njih duboko utječe stil roditeljstva.

Pa kad se zapitate je li sve stvar slučajnosti, odgovor je i pozitivan i negativan. Iako ste brižan i topao roditelj, vaša beba i dalje može biti zahtjevna i teško ju je umiriti. To je problem jer se roditelju često čini kao da ne uspijeva ili čini nešto pogrešno, a zapravo to nije slučaj.

Nadalje, zahtjevno dijete može se promijeniti zbog toplog i povezujućeg roditeljskog stila. Hoće li tako postati posve drukčije osobnosti i uopće neće biti zahtjevno? Ne, ali dijete može pokazati više znakova prilagodljivosti uz nježne roditeljske stilove i snažnu privrženost.

Isto tako zahtjevno ili umjereno zahtjevno dijete može postati još zahtjevnije ako su roditelji strogi i kruti. To su roditelji koji djetetu uskraćuju pažnju i koriste kaznu kako bi postigli željeno ponašanje kod djeteta.

Spermij i jaje se spoje i tako nastaje ljudsko biće, no znanost je potvrdila da naše okruženje i plastičnost našeg mozga imaju veliki utjecaj na naš temperament, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike