22.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Brojne promjene očekuju Nijemce s 1. siječnjem: Neke od njih odmah će...

Brojne promjene očekuju Nijemce s 1. siječnjem: Neke od njih odmah će osjetiti u novčaniku

Posljedice koronakrize osjetit će se i u idućoj godini, no ekonomski analitičari predviđaju da bi stvari na ekonomskom planu građana Njemačke mogle izgledati ponešto bolje. Mnogi će osjetiti posljedice ranije najavljenih poreznih olakšica.

Fenix-magazine napravio je popis što bi sve trebalo biti bolje u idućoj godini za stanovnike Njemačke.

– Većina potrošača opet će imati malo više novca u novčaniku nego 2020. godine – predvidio je ekonomski stručnjak Torsten Schmidt s Instituta za ekonomska istraživanja RWI – Leibniz.

Smatra se kako taj plus neće biti osobito velik i da razina prije krize vjerojatno više neće biti dostignuta. Društvo za istraživanje potrošača (GfK) pretpostavlja kako će se kupovna moć potrošača u Njemačkoj 2021. nominalno povećati za gotovo 2 posto. Ako se od toga oduzme stopa inflacije, stvarno povećanje trebalo bi biti znatno ispod jedan posto.

Prvo povećanje minimalne plaće od 01. siječnja stupa na snagu i znači da će doći do porast s 9,35 eura na 9,50 eura po satu, dok 1 srpnja minimalna plaća se povećava za još 10 centi. Najavljeno je i povećanje prihoda svim onima koji počinju sa svojim pripravništvom, kao i onima koji primaju socijalnu pomoć.

Prema predviđanjima njemačkog mirovinskog osiguranja, mirovine umirovljenika u zapadnoj Njemačkoj neće povećati 2021. godine. Povećanje će biti samo za umirovljenike na istoku Njemačke, gdje se očekuje mali plus tijekom prilagodbe mirovina između istoka i zapada. Neki od razloza stagnacije su pad prosječne plaće i manji broj obveznika doprinosa zbog krize uzorkovane pandemijom. Koliko će ustvari to povećanje biti znat će se tek na proljeće.

Njemačka je još jedna od europskih zemalja u kojoj s početkom iduće godine kreće s isplatom osnovne mirovine. Ona je namijenjena onima koji su desetljećima radili, no nisu imali velike plaće. Savezno ministarstvo rada pretpostavlja da će oko 1,3 milijuna ljudi imati koristi od osnovne mirovine. Doplata će iznositi u prosjeku 75 do 80 eura mjesečno, prenosi Večernji.

U novoj godini ponovo će se primjenjivati normalna stopa PDV-a kao i smanjena stopa PDV-a od 7 posto. No, očekuje se kako će biti povećan i dječji doplatak kao i porezni odbitak na djecu, javlja Fenix-magazine.

Najnovije

Još iz rubrike