3.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Bivšoj načelnici HDZ-a ne mogu uzeti stan i subvencije, a živi u...

Bivšoj načelnici HDZ-a ne mogu uzeti stan i subvencije, a živi u obiteljskoj vili s bazenom

Potpuno su neprihvatljive bilo kakve nepravilnosti u subvencioniranju. Prijavili smo sve DORH-u, pokrenuli reviziju i šaljemo kontrolu. Poručio je to u veljači sad već bivši ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS).

Nećemo dozvoliti da jedan ovakav slučaj zlouporabe baca lošu percepciju na program koji je pomogao tisućama ljudi, poručio je u listopadu Darko Horvat (HDZ), novi ministar graditeljstva i državne imovine.

Zbog kršenja zakona, poslali smo banci zahtjev za naplatu kredita u cijelosti, a ako sama ne vrati novac, ide prisilna naplata, poručio je državne Agencije APN Dragan Hristov u travnju.

Ove tri izjave smo izdvojili kao primjer velikih obećanja u aferi Anite Nosić koju su otkrila 24sata. Ali do danas se nije dogodilo ništa. Štoviše, 11 mjeseci otkako smo objavili prvi članak, sada nam se pravdaju da u biti nema pravne osnove za raskid ugovora i povrat uplaćenih subvencija!

Otkako su 24sata u veljači napisali prvi tekst, redovno pitaju APN i Ministarstvo graditeljstva što su poduzeli. A proći će i godina da se neće dogoditi ništa.

Anita Nosić (30) je bila HDZ-ova načelnica male općine Lovreć u Imotskoj krajini. 2017. godine je iskoristila pravo na subvencionirani kredit za kupnju stana. Država plaća tijekom četiri godine pola rate kredita mladim obiteljima kako bi potakle demografske trendove i osigurali im krov nad glavom. Nosić je kupila stan u Zagrebu od 57,4 četvorna metra u naselju Špansko. Za to je dobila povoljni kredit od 3,7 posto od HPB-a, a država joj plaća 1768 kuna rate kredita.

No, Nosić uopće ne živi u tom stanu u Zagrebu, nego u obiteljskoj vili s bazenom u Lovreću. Kako je sama odgovorila, stan je uzela kako bi ga koristila kada dolazi na poslovni put u Zagreb. Otkrilo se i da se u njemu fiktivno prijavila na šest mjeseci, a zbog toga je izgubila i mjesto načelnice. Jer mandat prestaje promjenom prebivališta. U vezi toga sudski proces još traje jer je sud naložio vraćanje na funkciju. Ministarstvo uprave i pravosuđa na to ne pristaje.

No, vratimo se na stan. Zakon je propisao da onaj tko dobije subvencije, mora imati prijavljeno prebivalište u nekretnini za koju je dobio subvencije. Jer time jamči da u njoj živi. Ako to ne učini, kredit mu se odmah naplaćuje u cijelosti, subvencije se moraju vratiti.

– APN je poslao zahtjev banci da to učini, ali banka kaže da nemaju valjanu pravnu osnovu. Jer Nosić se prijavila barem neko vrijeme u stanu, a zakon ništa nije rekao o odjavi. Pa ga nisu naplatili – obrazlaže sugovornik iz Ministarstva.

Kaže da je zbog toga zakon izmijenjen i u njemu jasno stoji da onaj tko koristi subvencije mora biti stalno prijavljen u nekretninu za koju je odobrena, pa i dvije godine nakon isteka subvencije. Ali to je učinjeno tek sad. Na Nosić se to ne primjenjuje.

– Možemo samo jamčiti da ćemo poduzeti dodatne pravne radnje da joj se ne isplati subvencija za 2021. godinu, ali razmatramo i još dodatne opcije – kaže pak sugovornik iz Ministarstva.

Koje? Još ne želi otkriti. Subvencije se za tekuću godinu isplaćuju banci u cijelosti na početku godine. U slučaju Nosić, to je nešto više od 21.000 kuna. Ali to je zadnja godina za koju i ima pravo na subvenciju. Što je 21.000 kuna naspram toga da joj ostaje stan uz tada povoljnu kamatu? Treba naglasiti da nisu provedene niti najavljene kontrole i utvrđeno ima li još slučajeva poput Nosićkinog. Nosić je bila jedna od žena za čije presretanje komunikacije je DORH teretio Milijana Brkića. Ali su odustali, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike