22.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Znanstvenici imaju dokaz da se s dijelovima plastike rađamo – doslovno se...

Znanstvenici imaju dokaz da se s dijelovima plastike rađamo – doslovno se nalazi u posteljici

U 21. stoljeću čovjek je nažalost rođen u svijetu obloženom prašinom petrokemijskog otpada. Čovjekova veza s mikroskopskim dijelovima plastike seže sve do maternice jer su tragovi plastičnog materijala nedavno pronađeni u ljudskoj posteljici.

Kako prenosi Science Alert, u okolišu bez plastike prikupljene su posteljice šest majki te su podijeljene, otopljene i filtrirane. U njima je otkriveno 12 malih dijelova plastike u boji i čija je veličina varirala između 5 i 10 mikrometara. Svi fragmenti plastike došli su iz samo četiri posteljice.

Četiri fragmenta plastike pronađena su u tkivima s majčine strane posteljice dok ih je pet bilo bliže fetusu u razvoju. Zadnja tri fragmenta ugrađena su u finu membranu koja čini zid oko plodne vode.

Možda se ne čini kao ogroman broj čestica, posebno s obzirom na njihovu veličinu, ali važno je zapamtiti da količina uklonjenog tkiva za analizu predstavlja tek nekoliko posto mase organa, što nagovještava ukupno daleko više mikroplastičnih fragmenata.

Posteljica je pomalo suludo složena nakupina tkiva te je oblikovana milijunima godina evolucije kako bi se život u nastajanju izolirao u najvažnijoj fazi svog razvoja. Funkcija posteljice uključuje i filtriranje patogena te drugih potencijalno opasnih materijala iz majčina krvotoka, kao i istovremeno omogućavanje prolaska različitih hranjivih tvari, kisika i antitijela.

K tome, posteljica sadrži raznolike i dinamične sustave stanica kojima upravlja osjetljiva ravnoteža hormona i pažljivo tempirane biokemijske reakcije.

Još uvijek nije jasno predstavlja li neka od ovih čestica svojevrsni zdravstveni rizik za nerođenu bebu. Trebat će puno više istraživanja prije nego što se bude moglo bez sumnje izvući čvrste dokaze. Budući da je poznato da mnogi plastični aditivi poput endokrinog disruptora bisfenola A ometaju funkcije našeg tijela, njihova sama prisutnost u tako osjetljivom dijelu ljudskog tijela duboko je zabrinjavajuća, piše Science Alert.

“Zbog presudne uloge posteljice u razvoju ploda i zato što djeluje kao veza s vanjskim okolišem, prisutnost potencijalno štetnih čestica plastike zabrinjava. Potrebno je provesti daljnja ispitivanja kako bi se procijenilo može li prisutnost mikroplastike pokrenuti imunološki odgovor ili može dovesti do oslobađanja toksičnih onečišćenja, što rezultira štetom”, stoji u izvješću rada objavljenog u Enviroment Internationalu.

Ipak, utjeha postoji kada je u pitanju ovo istraživanje s plastičnim česticama u posteljici jer su sva djeca izgledala savršeno zdravo. Rezultati se temelje samo na četiri posteljice pa se istraživanje može smatrati preliminarnim i zato daje razlog za bolje proučavanje teme, prenosi Science Alert, prenosi Net.hr

Najnovije

Još iz rubrike