22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kovačević planira tužiti medije koji su objavili da je on bacio mobitele...

Kovačević planira tužiti medije koji su objavili da je on bacio mobitele u Savu i da je organizirao orgije

Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave JANAF-a koji je tijekom proteklog tjedna izišao iz remetinečkog pritvora, planira za naknadu štete tužiti sve nakladnike medija koji su izišli iz zone profesionalnog i utemeljenog izvještavanja o njemu u kontekstu te afere. Tako planira započeti opsežnu akciju s ciljem pripreme svoje obrane uoči sudskog postupka s kojim će se suočiti, ali i kako bi pokušao popraviti svoju percepciju u javnosti. On smatra da mu je imidž u velikoj mjeri poljuljan neutemeljenim senzacionalističkim izvještavanjem dijela medija o aferi u čijem se središtu našao.

Nacional je iz izvora bliskih Kovačeviću doznao da on namjerava angažirati jednu od tvrtki koje se bave praćenjem medija i njihova izvještavanja, kako bi prikupio apsolutno sve tekstove i televizijske priloge koji su pratili aferu JANAF. Potom će pomno analizirati ima li i u kojima od tih medijskih izvještaja utuživih elemenata. Pa će u slučaju da pronađe utužive elemente, a siguran je da ih ima, Kovačević tužiti nakladnike tih medija za naknadu štete i dosuđene iznose donirati u dobrotvorne svrhe.

Izvor blizak Kovačeviću o tomu kaže:

„On je svjestan situacije u kojoj se nalazi. To je za njega veliki osobni izazov. Smatra se nevinim, a bude li optužnica koja se priprema potvrđena, vjeruje da će sud uvjeriti u njenu neutemeljenost. Nakon što je inicijalno analizirao pravnu stranu priče, stekao je čvrsti dojam da su argumenti istražitelja tanki te da se većina toga što mu se stavlja na teret, u nedostatku čvrstih argumenata, garnira dojmom koji se o njemu kroz medije nastoji stvoriti. A tu su, po njegovu uvjerenju, neki mediji daleko izišli iz zone profesionalnog i utemeljenog izvještavanja.

Naročito u onom dijelu kada su ga čak i bez ograda prikazivali kao osobu koja organizira razvratne tulume s plaćenim prostitutkama. To naprosto nije istina i mediji koji su nekritički prenosili ono što su im izvori tih tvrdnji prenosili, stavili su se u funkciju njegova ocrnjivanja kako bi što lakše bio pred sudom osuđen, a u javnosti prezren. On će stoga krenuti u pravnu bitku s ciljem da upozori na situacije u kojima su nakladnici prešli mjeru profesionalnog ponašanja.“

Među tekstovima zbog kojih bi mogle biti podnesene kaznene prijave protiv nakladnika bit će, po svemu sudeći, oni u kojima se konstatira da je Kovačević bacio mobitele u Savu. Izvor blizak Kovačeviću navodi da taj podatak nije točan:

„Kovačević sasvim sigurno nije mobitele bacio u Savu. Pa se postavlja pitanje kako će to itko moći dokazati. Istražitelji su pronašli tri mobitela koja je on koristio. I u tom smislu dostupno im je sve što je relevantno za ono što ih može interesirati. To je jedna velika manipulacija kako bi ga se prikazalo kao osobu koja nešto skriva.“

Isti izvor upozorio je Nacional na još neke detalje za koje Kovačević smatra da bi mogli utjecati na poboljšanje njegove pravne situacije. Taj izvor navodi da Kovačević raspolaže dokumentima, potpisanim izjavama koje precizno rekonstruiraju od koga je i koliko novca primio za kupnju poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji:

„Kovačević je taj novac primio još u ožujku. Primio ga je u kunama, ali je nakon toga kupovao devize, i to u vrijeme kada je zbog pandemije korone u jednom razdoblju došlo do znatnih oscilacija u deviznom tečaju. Taj je novac mjesecima stajao u njegovom sefu. Potom ga je pripremio kako bi s dvojicom partnera u tom poslu investirao u Slavoniji.“

Prema tvrdnjama istih izvora, planirali su kupiti 250 hektara poljoprivrednog zemljišta na području između sela Kula i Kutjevo. Čak su u tom kontekstu razgovarali i s većinskim vlasnikom vinarije Kutjevo Enverom Moralićem. Kovačević se s njim poznaje od ranije jer je bio u nadzornom odboru Kutjeva početkom 2000-ih kao predstavnik Fonda za privatizaciju, prije no što je Moralić preuzeo tu tvrtku.

Nacional je već neposredno nakon izbijanja te afere doznao da Kovačević planira objasniti porijeklo velike količine gotovine koju je uoči svog uhićenja odvezao u osobnom automobilu u jednu garažu u okolici Zagreba, s namjerom kupovine poljoprivrednog zemljišta.

U javnosti su se tada pojavile informacije da se radi o otprilike milijun eura u gotovini koje su istražitelji locirali prateći Kovačevića prije njegova uhićenja. Ali taj iznos vjerojatno doseže 750 tisuća, a ne milijun eura. Kovačević je neposredno prije toga organizirao prijevoz i parkiranje osobnog automobila marke Toyota Hilux u garaži u Samoboru. Vlasnik garaže je Kovačevićev, u najmanju ruku, dobar poznanik Dean Šparavec, jedan od direktora u tvrtki Alfa stan.

Pronalazak tog novca nedugo nakon izbijanja afere na reputacijskoj razini znatno je devastirao Kovačevića i pripomogao tome da se u percepciji javnosti njega već unaprijed označi korumpiranim.

Ali Kovačević i dalje smatra da bi prilično racionalno i uvjerljivo mogao objasniti porijeklo tog novca, kao i njegovu namjenu. Jedan od izvora navodi da je novac bio raspoređen u dvama manjim ruksacima. Uglavnom se radilo o deviznim novčanicama, a istražitelji su pronašli možda dva do tri snopa novčanica u kunama, u apoenima od po tisuću kuna.

Izvor blizak Kovačeviću navodi da je on trebao osigurati trećinu prikupljenog novca. Moguće je da je upravo u tu svrhu on kontaktirao svoju osobnu bankaricu svega nekoliko dana prije uhićenja.

Zanimljivo je da se u dokumentaciji USKOK-a konstatira da je Kovačević početkom rujna sa svog računa u Addiko Banku htio podići veću količinu gotovine. Navodi se da je 8. rujna 2020. u 15:39:52 Dragan Kovačević nazvao svoju osobnu bankaricu imena Nada, zaposlenu u Addiko Banku, koja je od njega tražila da joj dostavi određene podatke. Bilo je to svega devet dana prije no što je Kovačević uhićen. Kako navodi USKOK, osobna bankarica je Kovačeviću rekla “da se mijenjalo od prošli put… da su stavili da nema međunarodnih transakcija pa da dođe do nje…” na što joj je on rekao da će promijeniti banku. Ona mu je odgovorila da će „sve druge banke tražiti isto što i oni”, na što joj je on replicirao “da ga nitko ništa drugi ne traži… da će sutra doći i da mijenja banku, nakon toliko godina da su postali…” te je dodao “da ne daje više podataka, da nisu oni istražni organ”.

Prema onome što Kovačević, čini se, planira reći, u tu operaciju kupoprodaje trebalo se krenuti upravo koncem rujna. A keš se nosio kako bi se u neposrednim pregovorima s vlasnicima zemlje brže sklapali kupoprodajni ugovori uz bolje kupoprodajne uvjete.

Već u to vrijeme u javnost su plasirani i navodi da je uz tu količinu novca pronađena i neka dokumentacija. A sada je Nacionalu rečeno da Kovačević raspolaže potpisanim izjavama koje bi trebale precizno pojasniti porijeklo i svrhu tog novca koji se nalazio u Kovačevićevu posjedu.

Indikativno je da je spomenuti plan koji je Kovačević u tišini namjeravao realizirati, korespondirao s jednom zapaženom temom koju je 13. rujna objavio Jutarnji list, o namjeri srpskog poduzetnika Petra Matijevića da otkupi gotovo 3500 hektara slavonske zemlje.

Matijević je srpski poduzetnik, rodom iz Slavonije, koji je početkom rata otišao u Vojvodinu, gdje je izgradio veliko poslovno carstvo i postao vlasnik Industrije mesa Matijević, grupacije koja ima oko 70 različitih poduzeća i hotela i još 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Kovačević je o tomu mogao itekako biti dubinski informiran. On je početkom 2000-ih bio predsjednik nadzornog odbora Kutjeva, prije nego što je tvrtku preuzeo Enver Moralić.

Upravo od Moralićeva Kutjeva Matijević je prije pet godina kupio dvije poljoprivredne zadruge u Starim Jankovcima i Negoslavcima te s njima došao u privatni posjed oko 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji i tako postao, na čuđenje mnogih agrarnih stručnjaka, najveći privatni vlasnik oranica u Hrvatskoj.

Dragan Kovačević planira angažirati i jednu revizorsku kuću od koje će zatražiti da uz njegovu pomoć napravi preciznu rekonstrukciju porijekla njegove imovine. Time on planira demantirati Samostalni sektor za financijske istrage unutar Porezne uprave koji je USKOK-u dostavio Izvješće u kojem su analizirani prihodi i rashodi Dragana Kovačevića i članova njegove obitelji.

Prema navodima iz tog izvješća, utvrđeno je da kod Kovačevića „egzistira nesrazmjer legalnih primanja i imovine koju posjeduje u iznosu od cca četiri milijuna kuna“. Istražitelji su, među ostalim, zaključili da Kovačević „zbilja veliku količinu novca daje za vozila koja poklanja odabranim ženskim osobama, zatim ručkove, večere, ali i zabave na koje dolaze mlađe ženske osobe čije je društvo potrebno platiti“. Kovačević to planira dokumentirano demantirati i koncentrirano graditi strategiju obrane.

Računa da bi mu sve to moglo pomoći u namjeri da postupno počne mijenjati formiranu percepciju da nešto očito neugodno skriva od hrvatske javnosti, kao i da raspolaže velikim količinama novca nepoznatog podrijetla.

Kovačević je prošloga tjedna privukao pozornost javnosti svojim istupom pred novinarima koji su ga dočekali u trenucima dok je napuštao Remetinec. Demantirao je da je primio mito i uzbuđeno govorio o brojnim aspektima afere u čijem se središtu našao, što je izazvalo negativne reakcije onih koji su o tomu izvještavali.

“U Hrvatskoj će vam sve oprostiti osim uspjeha. Meni su u jednom danu, od najboljeg menadžera, izmislili da je netko donio novac u nekakav Klub. Najgore je ovo što mi se dogodilo, stavili su me tri mjeseca u zatvor i onda me udaraju sa svih strana. Mogao bih sve tužiti, ali neću”, rekao je Kovačević.

Čini se da bi se to uskoro moglo promijeniti te da će Kovačević ipak i sam inicirati neke sudske postupke.

Kovačević je u istom, zasad jedinom javnom istupu nakon izlaska iz pritvora, među ostalim rekao i da su se pritisci na njega pojačali nakon što je dopušten izvoz hrvatske nafte iz Siska u Mađarsku. Rekao je da se borio protiv toga i smatrao to nacionalnom izdajom. Iako je predviđen kao supotpisnik spornog memoranduma o izvozu nafte u Mađarsku, umjesto njega u ime JANAF-a to je potpisao netko drugi. Taj zagonetni dio njegova javnog istupa može se tumačiti kao skrivena poruka upućena vrhu vlasti. Ali Kovačević zasad o tome ne planira dodatno govoriti, piše Nacional.hr

Najnovije

Još iz rubrike