Jutros rano u transportnim hladnjacima u Zagreb stiglo cjepivo

N1

Jutros oko 6 sati, transportnim hladnjacima iz Bruxellesa stiglo je cjepivo u Hrvatsku. Prve doze stigle su transportnim hladnjacima u Zavod za javno zdravstvo. Razvozit će se zatim u sve županije.

Cijepljenje počinje sutra, u nedjelju, a prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka.

Prve jednake doze BioNTech/Pfizerovog cjepiva stigle su za sve zemlje članice EU-a, dakle ovih 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva.

Cijepljenje u svim zemljama Unije sutra. Mjeseci cjepljenja su pred nama. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno a stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštiti ukoliko 70 posto stanovnika bude cijepljeno.

Hrvatska je naručila 5 milijuna i 905 tisuća doza.

Reporterka Ana Mlinarić prati dolazak cjepiva u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ondje su stigle dvije kutije koje su sada pohranjene u hladnjak na -70 stupnjeva. Jednom kada se cjepivo izvadi s te temperature, mora se iskoristiti u roku od pet dana.

A svoje prve doze Pfizerovog cjepiva čeka i Slovenija. Kao i Hrvatska, u prvoj pošiljci dobit će 9.750 doza.

Kako HZJZ navodi na svojm stranicama, prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, a sa slijedećim dozama koje će stizati, počet će se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te sve osobe s kroničnim bolestima (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove, javlja N1.

Facebook Komentari