HŽ do daljnjega ukinuo noćni vlak između Splita i Zagreba, putnici s rezervacijama to doznali na kolodvoru

Zbog epidemije bolesti COVID-19 i velikog smanjenja broja putnika, iz HŽ Putničkog prijevoza su objavili da se od 25. prosinca smanjio broj željezničkih linija u čitavoj Hrvatskoj.

Po novom voznom redu između Splita i Zagreba od Božića prometuje samo jedna linija, koja vozi od ponedjeljka do subote u 8.35, dok nedjeljom i blagdanom vlak prema Zagrebu kreće u 14.28.

Do daljnjeg se ukida noćna pruga iz Splita za Zagreb, prijevoz koji su često koristili i mještani Knina, Drniša i okolice. Također, nema više ni zamjenskih autobusa na relaciji Knin – Zadar – Knin. Time su, preko noći, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Zadarska županija osuđene na jednu liniju nagibnog vlaka dnevno.

Putnici koji su svoje karte unaprijed kupili ili rezervirali, ogorčeni su što je HŽ linije ukinuo bez ikakve prethodne najave. Naime, o ukidanju linija saznali su tek kada su ih na to upozorile djelatnice na šalteru, nakon dolaska na kolodvor, piše Slobodna Dalmacija.

– Kartu za vlak i kušet vagon sam kupila u srijedu da rezerviram i osiguram mjesto, misleći unaprijed na gužve koje će se stvoriti nakon proslave Božića. Sve ovo graniči sa zdravim razumom, molim da shvatite moju frustraciju i ogorčenost. Djelatnica na šalteru me upozorila da vlak ne vozi jer je ukinut. Nisam bila jedina koja je navečer došla i namjeravala stići sutra na posao nakon što sam jedva dobila slobodno da posjetim roditelje. Idilu Božića mi je ukrao sam HŽ svojim sramotnim ukidanjem te linije – kazala je jedna od nesuđenih putnica.

– Nagibni vlak je neudoban i nema sjedala kao komforni noćni vlak koji u sastavu ima i spavaće vagone i vagon za prijevoz automobila. Vagon za automobile nisu uvrstili na vlak od veljače, a pouzdano znam da je potražnja za prijevozom automobila bila velika. Ja sam jedan od putnika koji voli putovati komfornijim prijevozom gdje mogu prošetati i otići na toalet kad me je volja, a ne da smo osuđeni na milost i nemilost vozača autobusa – dodao je nezadovoljni putnik.

– Studenti i radnici su prepušteni na milost i nemilost HŽ-a. Pretpostavka je i da će najmanje dvadesetak radnika biti poslano kućama kao višak u ova gruba doba pandemije – gorko je komentirao sugovornik pa se zapitao:

– Vidi li direktor koji ima dalmatinske korijene kako svoju Dalmaciju dovodi do uništenja i nepovezanosti s glavnim gradom?!

Iz HŽ-a priopćenjem tek kratko navode da je obustava privremena te da izmjene u voznom redu obuhvaćaju oko 16 posto usluge, a odnose se na vlakove s malim brojem putnika.

Od ukupno 821 vlaka izmjene se odnose na 134 vlaka u unutarnjem prijevozu, od kojih 76 privremeno neće voziti, 18 vlakova vozit će na skraćenoj relaciji, a 40 vlakova skratit će razdoblje prometovanja. Uz to, od 25. prosinca ne voze ni zamjenski autobusi na relaciji Knin – Zadar – Knin – poručuju iz HŽ-a.

Također, od uvođenja online nastave u srednjim školama izmijenjen je vozni red 59 vlakova namijenjenih prijevozu učenika, od kojih 47 vlakova ne vozi, a 12 vlakova vozi na skraćenoj relaciji. Izmjene će biti na snazi do početka nastave u drugom polugodištu, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari