Četnički zločinac Draža Mihailović dobio ulicu kraj Kragujevca

Ploča s imenom vođe četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rada Dragoljuba Draže Mihailovića postavljena je u selu Desimirovac kod Kragujevca, 120 kilometara južno od Beograda.

Ploča je postavljena 25. prosinca na stupu za električnu energiju u ulici u kojoj ima tridesetak kuća s oko stotinu stanovnika.

Skupština grada Kragujevca ranije je 2019. donijela odluku o imenovanju te ulice na inicijativu Savjeta građana Mjesne zajednice.

Ulica Draže Mihailovića u centru Srbije

Dragoljuba Dražu Mihailovića, komandanta nekadašnje Jugoslavenske vojske u otadžbini, historija je zapamtila kao komandanta četničkih formacija u tijeku Drugog svjetskog rata. Pripadnici tih formacija za sobom su ostavili brojne zločine počinjene u tom periodu, da bi se pod simbolima četništva ponovili zločini srpskih formacija i u ratovima koji su pola vijeka kasnije pratili raspad Jugoslavije, piše Radio Slobodna Europa.
Mihailović je 15. srpnja 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom tijrkom rata, nakon čega je strijeljan.

Viši sud u Beogradu je u svibnju 2015. godine poništio tu presudu, s obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima. Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica je li Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom, piše RSE.

Rehabilitacija Draže: Revizija povijesti, slavlje i ogorčenje

Zamjenik predsjednika Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) Mirko Čikiriz, rekao je prilikom postavljanja ploče 25. prosinca da je Mihailović bio “veliki mučenik i veliki pravednik koji se borio za Srbiju”.

Postavljanju ploče s nazivom ulice nazočilo je stotinjak ljudi, među njima je bio i Predrag Bogićević, predsjednik Saveza ravnogorskih pokreta Srbije čije izručenje je 2017. godine tražila Crna Gora jer ga tužiteljstvo u Podgorici sumnjiči da je sudjelovao u stvaranju kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju uoči održavanja parlamentarnih izbora 2016. godine u toj državi. Prizivni sud u Beogradu je potvrdio odluku prvostupanjskog suda kojom je odbijeno izručenje Bogićevića.

Spomenici Dragoljubu Mihajloviću u Srbiji postoje na Ravnoj Gori blizu Požege i u Ivanjici, piše RSE.

Facebook Komentari