Bostonski liječnik imao snažnu alergijsku reakciju nakon cijepljenja: Ne želim da itko prolazi kroz to

Bostonski je liječnik razvio tešku alergijsku reakciju svega nekoliko minuta nakon što je u četvrtak primio Modernino cjepivo protiv koronavirusa. To je prvi takav slučaj povezan s novim cjepivom.

Kako piše The New York Times, federalne agencije istražuju najmanje šest slučajeva u kojima su ljudi pretrpjeli anafilaksiju, odnosno tešku alergijsku reakciju, nakon primanja Pfizer-BioNTech cjepiva koje sadrži slične sastojke. Nekoliko zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji također je reagiralo nakon primanja cjepiva početkom ovog mjeseca.

U incidentu u četvrtak sudjelovao je dr. Hossein Sadrzadeh, gerijatrijski onkolog iz Bostonskog medicinskog centra, koji ima ozbiljnu alergiju na školjke. On je doživio tešku reakciju gotovo odmah nakon što je cijepljen, osjećao je vrtoglavicu i srce mu je počelo ubrzano kucati.

U izjavi Davida Kibbea, glasnogovornika Bostonskog medicinskog centra, potvrđeno je da je dr. Sadrzadeh primio cjepivo te na njega alergijski reagirao. U izjavi se navodi da je liječnik “osjećao da razvija alergijsku reakciju i da mu je dopušteno da samostalno uzme svoj EpiPen. Odveden je u Hitnu službu, procijenjen, liječen, promatran i otpušten”.

“Bila je to ista anafilaktička reakcija koju doživljavam s školjkama”, rekao je dr. Sadrzadeh. Koji je, osim svog EpiPena, na hitnoj primio lijekove poput steroida i Benadryla.

Iz bolnice je otpušten nakon četiri sata, a u petak ujutro već se u potpunosti osjeća dobro. Iako se oporavio, događaj ga je vrlo potresao. “Ne želim da itko prolazi kroz to”, rekao je liječnik.

Dr. Sadrzadeh izvijestio je o svojoj reakciji i Modernu i nacionalni sustav nadzora sigurnosti cjepiva koji vode F.D.A. i C.D.C. Nijedan sastojak niti jednog cjepiva nije identificiran kao uobičajeni alergen. No, nekoliko je stručnjaka ukazalo na polietilen glikol ili PEG kao mogućeg krivca. Usprkos tome, brojni stručnjaci tvrde kako je moguće da je nešto drugo uzrok te navode kako je potrebna dodatna istraga i analiza, prenosi Večernji.

Facebook Komentari