Što znače nepravilnosti na licu i kako se odnositi prema njima?

Što uzrokuje vaše kvrge na čelu? Sve ovisi o tome kako izgledaju vaše kvrge i kako se ‘ponašaju’. Ovo su najčešći razlozi nervanina odnosno kvržica na čelu:

1. Akne

Možda najjednostavnija vrsta dijagnoze su akne, koje se mogu kretati od mitesera do pustula i cista. Mrlje koje se pojave na vašem čelu izgledat će slično probojima koje dobijete bilo gdje na tijelu. Kad se stanice u uljnim žlijezdama zalijepe i blokiraju pore, nakuplja se ulje što dovodi do upale.

2. Subkliničke akne

U osnovi kada vam se pore začepe od šminke, gustih krema ili proizvoda za kosu ili vanjskih ostataka, možda ćete ustanoviti da su vam od začepljenih pora izbile kvržice.

3. Milije

Za razliku od akni, milije nisu uzrokovane infekcijom u porama. Milija je nakupina keratina koja se zarobi ispod površine kože. Također je važno znati da se, za razliku od akni, milje ne upale, crvene ili natiču. Uzroci milija mogu se razlikovati, ali opći je uzrok razvoja nedostatak prirodnog pilinga kože.

4. Rozaceja

Rozacea je upalno stanje kože koje rezultira nekoliko promjena na koži. Za neke tonove kože to može rezultirati intenzivnim crvenilom oko obraza, nosa i čela. Bilo koji ton kože može rezultirati zadebljanjem kože i promjenama teksture. Konačno, to može rezultirati malim kvrgama na licu, uključujući čelo. Vjerojatno imate posla s rozacejom ako imate neravnine na obrazima i nosu, kao i na čelu.

5. Kontaktni dermatitis

Ovo je u osnovi privremeno stanje koje rezultira upaljenim, kvrgavim osipom koji je izazvan alergijskom reakcijom ili vanjskim nadražujućim sredstvom. Osobe s vrlo osjetljivom kožom često imaju kontaktni dermatitis, iako se s njim povremeno može nositi bilo koji tip kože.

Sad, budući da postoji nekoliko različitih uzroka kvrgica na čelu, možda ćete obrazložiti da postoji nekoliko rješenja: Da i ne. Postoje opća pravila koja treba slijediti za pametnu njegu kože koja mogu i pomoći će bilo kojem od gore navedenih problema.

Savjeti za sve:

Ako na čelu imate kvrge, postoje općeniti savjeti koje ćete htjeti slijediti bez obzira na sve.

Obratite pozornost na njegu kose. Čelo vam je užasno blizu kose. To znači da proizvodi koje upotrebljavate u kosi mogu dodirivati vaše čelo (osobito ako imate šiške). Ako sumnjate na svoje proizvode, razmislite o prijelazu na lakše opcije ili ograničite njihovu upotrebu.

Upravljajte čimbenicima životnog stila, poput prehrane i upravljanja stresom. To toliko utječe na vašu kožu i mentalno zdravlje. Bez obzira imate li akne, rozaceju ili dermatitis, dobro će vam doći ako interno procijenite kako vaša razina stresa ili prehrambene navike utječu na vašu kožu.

Posjetite dermatologa. Ako zaista ne možete shvatiti što se događa, uvijek se preporučuje posjet profesionalcu koji će vam pomoći dijagnosticirati problem i provesti vas kroz rješenja.

– Savjeti za one s aknama, subkliničkim aknama i milijama

Pravilno pranje lica: Mnogo puta ljudi jednostavno ne vode brigu o pranju i čišćenju lica, a najviše zanemaruju čelo.To može dovesti do nakupljanja pora. Pronađite sredstvo za pranje lica, a koje odgovara vašem tipu kože.

Retinoli: Ovi derivati vitamina A potiču stanice i mogu regulirati upale u stanicama, što dovodi do manje začepljenja pora i kvrgica.

– Savjeti za rozaceju i kontaktni dermatitis

Pažnju obratite na njegu kože i uložite u umirujuće aktivne sastojke.

Napravite pauzu za njegu kože: Rozaceja i kontaktni dermatitis mogu se pojavite ako previše njegujete kožu, da. Smanjite njegu – bez pilinga, maski ili seruma. Probajte nešto izbaciti.

Umirujuća, protuupalna sredstva u proizvodima: To će popraviti oštećenja na koži, smiriti ih i spriječiti gubitak vlage.

Azelaična kiselina: Ne dopustite da vas kiselina uplaši, jer je ova prilično dobra za ljude s osjetljivom kožom. Ako je rozaceja ponavljajući problem, vjerojatno tražite rješenje koje možete svakodnevno koristiti. Azelaična kiselina najčešće se preporučuje od strane dermatologa, piše Mind Body Green, prenose 24sata.

Share This Article