5.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pogledajte gdje Djed Božićnjak trenutno leti i dostavlja darove

Pogledajte gdje Djed Božićnjak trenutno leti i dostavlja darove

Svake godine ljudi mogu pratiti kretanje Djeda Božićnjaka na nebu i vidjeti gdje trenutno ‘dostavlja’ darove, piše CNN.

Naime, zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (NORAD) čija je zadaća čuvati nebo iznad SAD-a od neprijateljskih raketa, ponovo je aktivirao svoj službeni Santa Tracker – sustav za praćenje Djedice.

Njegove saonice mogu se pratiti na web stranici NORAD Tracks Santa, a postoje aplikacije dostupne za iOS i Android uređaje.

Djeda Božićnjaka NORAD ‘prati’ već 65 godina, a sve je krenulo zbog – tiskarske pogreške. Lokalne novine u Coloradu su 1955. godine objavile telefonski broj NORAD-a umjesto telefonskog broja na koji su djeca mogla nazvati Djeda Božićnjaka i telefonirati s njim. Tako se te 1955. godine djeci javljao jedan od zaposlenika NORAD-a koji je djeci rekao kada Djedica stiže na njihovu adresu. To je bio početak tradicije redovitog izvještavanja djece o kretanju Djeda Božićnjaka svijetom, danas uz pomoć satelita i aplikacije na pametnim telefonima te na društvenim mrežama.

Osim što putem aplikacije i interneta izvještavaju djecu gdje se Djedica nalazi, volonteri NORAD-a i ovog se Božića javljaju na njihove telefonske pozive.

Ove godine radi manje volontera zbog pandemije korona virusa.

– NORAD je predan praćenju Djeda Božićnjaka, a istovremeno čuva i sigurnost naše vojske, njihovih obitelji i naših volontera iz pozivnog centra – stoji u njihovom priopćenju.

Oni koji ne mogu doći na red i pričati s volonterima, mogu čuti snimljenu poruku s posljednjim mjestom na kojem je Djeda Mraz bio, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike