20 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Bolno rame: Zašto dolazi do ovog problema i kako ga pravilno liječiti?

Bolno rame: Zašto dolazi do ovog problema i kako ga pravilno liječiti?

Rame ima širok opseg pokreta, a kod ozljede dolazi do boli i neugode te se otežava sposobnost slobodnog kretanja ruku. Bolno rame najčešće nastaje kao posljedica ozljede ili krivog pokreta, a češće je kod starijih ljudi jer meka tkiva koja okružuju rame imaju veliku mogućnost degeneracije s godinama.

Ipak, bol u ramenu može se riješiti vježbama ili lijekovima, a oporavak može trajati i do šest mjeseci.

Što je uzrok boli u ramenu?

Rameni zglob je najpomičniji zglob u tijelu, a pomiče rame naprijed i nazad. Rame se sastoji od tri glavne kosti, nadlaktične kosti, ključne kost i lopatice, a one su ublažene slojem hrskavice.

Do boli u ramenu dolazi iz nekoliko razloga. Zbog ozljede u sportu, zbog ponavljajućeg pokreta ili zbog određenih bolesti kao što je cervikalni sindrom ili pak bolest jetre i srca, pri čemu se bol širi na ramena. Najčešći uzrok bolnog ramena je ipak ozljeda rotatorne manšete ramena. Rotatorna manšeta ramena sastoji se od mišića i tetiva, a omogućuje kružno kretanje ramena.

Ovaj problem se najlakše prepoznaje po boli i nelagodi koja nastaje kada se ruka stavi iza glave i pokušavaju se dotaknuti leđa. Ozljeda rotatorne manšete znači istegnuće ili uganuće. Drugi razlog boli je sindrom sraza, odnosno impingement sindrom kod kojeg dolazi do ukočenja ramena zbog ponavljajućeg pokreta.

Osim toga, bol u ramenu može biti posljedica artritisa, natečenih burzi, istegnutog živca u vratu ili ramenu, slomljenog ramena ili kosti ruke, iščašenog ramena, ozljede kralježnične moždine ili srčanog udara.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako je bol u ramenu stalna i traje dulje od nekoliko tjedana, a onemogućuje svakodnevne aktivnosti, posjetite liječnika. Također, liječnika treba posjetiti i kada se pojavi temperatura, masnice koje se ne povlače ili toplina u blizini zgloba.

Ako se bol u ramenu pojavi iznenada, bez prethodne ozljede, a praćena je kratkoćom daha i pritiskom u prsima može se raditi o srčanom udaru i potrebno je nazvati hitnu medicinsku pomoć. Također, kada se ozljedi rame te je natečeno i krvari, potrebno je odmah nazvati hitnu pomoć.

Kako se dijagnosticira uzrok bolnog ramena?

Liječnik će uzrok probati saznati kroz otkrivanje samih simptoma bolova, ali i detaljnim pregledom i polaganim pomicanjem ramena te ruke. Detaljnija dijagnoza će se postaviti nakon rendgena ili magnetske rezonance na kojima se može vidjeti zašto je došlo do bolova u ramenu, a potom i tretirati uzrok problema.

Kako se liječi bolno rame?

Bolno rame može se liječiti i doma uz pomoć hladnih obloga koji se drže do deset minuta, tri puta dnevno, a pomoći mogu i tablete protiv bolova i mirovanje dok se bol ne smiri. Potrebno je izbjegavati dizanje teških predmeta i nagle pokreta ramena.

U većini slučajeva za smanjivanje boli će pomoći samo kućno liječenje. Liječnik može preporučiti određene vježbe ili fizikalnu terapiju, a od lijekova će kod bolova pomoći i kortikosteroidi. Nekada je potrebno i do šest mjeseci da se bol u ramenu u potpunosti povuče.

Zaključak

Bol u ramenu može biti posljedica ozljede, ponavljajućeg pokreta ili boli u bilo kojem drugom dijelu tijela, koja se proširila i na rame. Važno je za početak mirovati i staviti hladne obloge na rame, a ako se bol ne povuče ili postane gora, potrebno je javiti se liječniku koji će raznim pretragama otkriti uzrok problema te tretirati ozljedu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike