Vode se završni pregovori, doznalo se kakav je ultimatum SDP postavio Tomaševiću

Screenshot: N1

Pred strankama zagrebačke oporbe – koalicijom Možemo!, SDP-om, Glasom, HSLS-om, Centrom i Klubom nezavisnih zastupnika – zadnja je etapa razgovora o mogućem zajedničkom nastupu na zagrebačkim izborima. Pregovori o tome, kako se čini, bit će prilično “tvrdi”. Nakon što su proanalizirali rezultate zajedničke ankete dovršene u ponedjeljak, predstavnici tih stranaka danas bi se trebali naći u sjedištu stranke Glas i razgovarati kako dalje. Ni iz jednog stranačkog tabora ne žele u ovom trenutku ništa javno komentirati niti najavljivati.

Sudeći po neslužbenim informacijama koje se ovih dana prikupilo, najspornije pitanje na kojem će dogovor o zajedničkom nastupu zagrebačke oporbe proći ili pasti je pitanje nastupa stranaka na izborima za zagrebačku Skupštinu. Jedan od sugovornika iz SDP-a kaže da “nema zajedničkog nastupa na izborima za gradonačelnika, a odvojenog na izborima za Skupštinu. Ako idemo zajedno, onda idemo zajedno”.

Taj stav SDP-ovaca nije od jučer. Predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Gordan Maras već je najavljivao da će SDP stati iza kandidata koji u zajedničkoj anketi dobije najveću potporu ispitanika, ali podrška zajedničkom kandidatu za SDP podrazumijeva i zajedničku oporbenu listu za zagrebačku Skupštinu.

Naime, prema rezultatima zajedničke ankete koji su prije dva dana procurili u medije, uvjerljivo najveću podršku ispitanika iz Zagreba ima čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević, 30 posto, Milan Bandić 15 posto, treći je Gordan Maras s podrškom od 8,5 posto, Vesna Škare Ožbolt 8,3 posto, HDZ-ov Mislav Herman 7,6 posto, a podršku od 6,3 posto uživao bi i Nino Raspudić da je kandidat Mosta. Koalicija Možemo! se po ovoj anketi probila na prvo mjesto u Zagrebu s podrškom od 22,5 posto, SDP je drugi s 18,8 posto, s njim je gotovo izjednačen HDZ s 18,5 posto, Bandićeva stranka 10,6 posto, Domovinski pokret 7,5 posto i Most 6,3 posto, dok ostale stanke imaju podršku manju od 5 posto.

Anketa je pokazala da bi ujedinjena oporbena lista za Gradsku skupštinu, Možemo!, SDP-a, HSLS-a, Centra, Glasa, Renata Peteka, HSS-a i HSU, osvojila 46 posto glasova, što je u mandatima 25 posto ruku. Nastupi li opozicija u dva ili tri odvojena bloka pa koalira nakon izbora, pokazuje ova anketa, rezultati ne bi bili bitno lošiji. Nakon nedavnih izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi broj vijećnika zagrebačke skupštine je sa sadašnjih 50 smanjen na 47, što znači da će SDP-u, platformi Možemo!, HSLS-u, Glasu i neovisnoj listi trebati najmanje 24 glasa za većinu u Gradskoj skupštini.

Iako ujedinjeni nastup oporbe prema ovom istraživanju ne donosi značajniji sinergijski učinak, u SDP-u ne odustaju od zajedničke liste za Gradsku skupštinu. Pokušali smo odgonetnuti zašto. “Ako mi podržimo Tomaševića kao zajedničkog oporbenog kandidata, kampanja u Zagrebu će se vezati uglavnom za njega.

Dio potpore koju bi on dobio kao zajednički kandidat neminovno će se preliti i na stranačku listu koalicije Možemo!, koju bi on predvodio, i sadašnji omjer podrške strankama koji je pokazala ova anketa sigurno bi se u tako postavljenoj kampanji mijenjao na štetu SDP-a”, kaže sugovornik iz SDP-a. “Niti jedna stranka koja se ponaša racionalno neće unaprijed dati podršku zajedničkom kandidatu za gradonačelnika bez formiranja zajedničke liste za predstavničku vlast, dakle za Skupštinu”, dodaje isti sugovornik.

U platformi Možemo!, poučeni dosadašnjim iskustvom u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, i dalje strahuju od Bandićevih spavača u redovima SDP-a. “Drago nam je što su najavili da na izbornu listu neće uvrstiti nikoga tko je zaposlen u zagrebačkoj gradskoj upravi ili Holdingu, ali razumijete zašto pušemo i na hladno. Kako ćete upravljati Zagrebom bez stabilne većine u Gradskoj skupštini?” kaže sugovornik iz platforme Možemo!, piše Jutarnji.

Facebook Komentari