2.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vode se završni pregovori, doznalo se kakav je ultimatum SDP postavio Tomaševiću

Vode se završni pregovori, doznalo se kakav je ultimatum SDP postavio Tomaševiću

Pred strankama zagrebačke oporbe – koalicijom Možemo!, SDP-om, Glasom, HSLS-om, Centrom i Klubom nezavisnih zastupnika – zadnja je etapa razgovora o mogućem zajedničkom nastupu na zagrebačkim izborima. Pregovori o tome, kako se čini, bit će prilično “tvrdi”. Nakon što su proanalizirali rezultate zajedničke ankete dovršene u ponedjeljak, predstavnici tih stranaka danas bi se trebali naći u sjedištu stranke Glas i razgovarati kako dalje. Ni iz jednog stranačkog tabora ne žele u ovom trenutku ništa javno komentirati niti najavljivati.

Sudeći po neslužbenim informacijama koje se ovih dana prikupilo, najspornije pitanje na kojem će dogovor o zajedničkom nastupu zagrebačke oporbe proći ili pasti je pitanje nastupa stranaka na izborima za zagrebačku Skupštinu. Jedan od sugovornika iz SDP-a kaže da “nema zajedničkog nastupa na izborima za gradonačelnika, a odvojenog na izborima za Skupštinu. Ako idemo zajedno, onda idemo zajedno”.

Taj stav SDP-ovaca nije od jučer. Predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Gordan Maras već je najavljivao da će SDP stati iza kandidata koji u zajedničkoj anketi dobije najveću potporu ispitanika, ali podrška zajedničkom kandidatu za SDP podrazumijeva i zajedničku oporbenu listu za zagrebačku Skupštinu.

Naime, prema rezultatima zajedničke ankete koji su prije dva dana procurili u medije, uvjerljivo najveću podršku ispitanika iz Zagreba ima čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević, 30 posto, Milan Bandić 15 posto, treći je Gordan Maras s podrškom od 8,5 posto, Vesna Škare Ožbolt 8,3 posto, HDZ-ov Mislav Herman 7,6 posto, a podršku od 6,3 posto uživao bi i Nino Raspudić da je kandidat Mosta. Koalicija Možemo! se po ovoj anketi probila na prvo mjesto u Zagrebu s podrškom od 22,5 posto, SDP je drugi s 18,8 posto, s njim je gotovo izjednačen HDZ s 18,5 posto, Bandićeva stranka 10,6 posto, Domovinski pokret 7,5 posto i Most 6,3 posto, dok ostale stanke imaju podršku manju od 5 posto.

Anketa je pokazala da bi ujedinjena oporbena lista za Gradsku skupštinu, Možemo!, SDP-a, HSLS-a, Centra, Glasa, Renata Peteka, HSS-a i HSU, osvojila 46 posto glasova, što je u mandatima 25 posto ruku. Nastupi li opozicija u dva ili tri odvojena bloka pa koalira nakon izbora, pokazuje ova anketa, rezultati ne bi bili bitno lošiji. Nakon nedavnih izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi broj vijećnika zagrebačke skupštine je sa sadašnjih 50 smanjen na 47, što znači da će SDP-u, platformi Možemo!, HSLS-u, Glasu i neovisnoj listi trebati najmanje 24 glasa za većinu u Gradskoj skupštini.

Iako ujedinjeni nastup oporbe prema ovom istraživanju ne donosi značajniji sinergijski učinak, u SDP-u ne odustaju od zajedničke liste za Gradsku skupštinu. Pokušali smo odgonetnuti zašto. “Ako mi podržimo Tomaševića kao zajedničkog oporbenog kandidata, kampanja u Zagrebu će se vezati uglavnom za njega.

Dio potpore koju bi on dobio kao zajednički kandidat neminovno će se preliti i na stranačku listu koalicije Možemo!, koju bi on predvodio, i sadašnji omjer podrške strankama koji je pokazala ova anketa sigurno bi se u tako postavljenoj kampanji mijenjao na štetu SDP-a”, kaže sugovornik iz SDP-a. “Niti jedna stranka koja se ponaša racionalno neće unaprijed dati podršku zajedničkom kandidatu za gradonačelnika bez formiranja zajedničke liste za predstavničku vlast, dakle za Skupštinu”, dodaje isti sugovornik.

U platformi Možemo!, poučeni dosadašnjim iskustvom u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, i dalje strahuju od Bandićevih spavača u redovima SDP-a. “Drago nam je što su najavili da na izbornu listu neće uvrstiti nikoga tko je zaposlen u zagrebačkoj gradskoj upravi ili Holdingu, ali razumijete zašto pušemo i na hladno. Kako ćete upravljati Zagrebom bez stabilne većine u Gradskoj skupštini?” kaže sugovornik iz platforme Možemo!, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike