22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vili Beroš: Niti u jednom trenutku Stožer nije pokazao paniku

Vili Beroš: Niti u jednom trenutku Stožer nije pokazao paniku

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost Dnevnika N1 televizije.

“Sigurno nećemo tražiti neke osobe s poznatim imenima, poput Miroslav Krleža, ali imamo strategiju i principe, prvi će cjepivo dobiti stariji ljudi i oni koji su u najvećoj potrebi. Prve tranše idu u domove za starije”, rekao je Beroš i dodao kako će prvo cijepljenje mediji moći prenositi uživo. No, nije htio još otkriti kada i gdje će to točno biti.

“Cijepljenje svakako predstavlja prekretnicu u borbi protiv koronavirusa. Neću reći da ćemo se vratiti u staro normalno, ali ćemo se vratiti u normalnije razdoblje. Cijepljenjem pokazujemo maksimalnu odgovornost i prema sebi i prema drugima”, kazao je Beroš.

Beroš kaže da je jedan od ciljeva kampanje koja će se provoditi upravo doprijeti do onih koji su neodlučni.

“Cijepljenje će sigurno trajati dugo, najmanje do ljeta. Imamo dovoljno vremena za razviti kampanju u punom smislu. Građani dolaze nešto kasnije na red i tada će biti potrebno pojačati kampanju”, ističe Beroš.

Što se tiče cijepljenja liječnika i medicinskih sestara, rekao je kako rezultati prve ankete nisu posve jasni.

“Treba imati na umu da je dosta liječnika i sestara preboljelo koronu, njih 10 tisuća i s obzirom na to da oni imaju određeni imunitet, ne moraju se odmah cijepiti, mogu i odgođeno. I za građane vrijedi isto pravilo”, rekao je i dodao kako će se, po njegovim saznanjima ,70 posto medicinskog osoblja iz KB Dubrave i KBC-a Zagreb cijepiti.

“Mi koji smo preboljeli bolest imamo imunitet koji traje 6 mjeseci. Skloniji sam se cijepiti nakon 6 mjeseci, a prepustiti svoje cjepivo nekome kome treba”, rekao je Beroš.

Komentirao je i trend pada zaraženih, je li to zbog mjera ili zato što se ne pribrojavaju antigenski testovi.

“U ovom trenutku struka je rekla da je PCR zlatni standard i da pribrajati ove brze antigenske nije uputno. Opterećenje zdravstvenog sustava je nešto manje i to dokazuje da je PCR testiranje ipak egzaktno. Kad je riječ o ukupnom broju, i mišljenja sam da treba ubrajati i jedne i druge. Ali i ECDC i WHO tako ne smatraju”, kazao je ministar.

Što se tiče propusnica koje su od danas na snazi, Beroš je rekao:

“Mislim da niti u jednom trenutku Stožer nije pokazao paniku. Mi nismo imali druge mogućnosti, ako ćemo biti promišljeni, racionalni i stručni nego smanjiti mobilnost populacije”.

Najnovije

Još iz rubrike