Istražitelji iznenađeni: Stigli su rezultati Maradonine obdukcije

Toksikološka pretraga krvne slike Diega Armanda Maradone nije detektirala ilegalne supstance ili alkohol, pišu argentinski mediji pozivajući se na rezultate obdukcije. Ipak, otkrili su mu psihijatrijske lijekove koji se koriste protiv anksioznosti i depresije.

Obdukcija započeta 2. prosinca pokazala je kako je Maradona preminuo od akutnog plućnog edema uslijed pogoršanja od kroničnog zatajenja srca, a također je otkrila i proširenu kardiomiopatiju srca.

Kao što je otkriveno na početku istrage, srce Argentinca težilo je 503 grama, što je otprilike dvostruko više od normalne težine. Rezultati upozoravaju istražitelje na mogući nemar liječnika koji su se brinuli za Maradonu.

– Iznimno je važno ovo što su laboratorijske analize pokazale. Potvrđuje se da su Maradoni davali psihijatrijske lijekove, ali nijedan lijek za srčane probleme nije bio protiv njegove bolesti srca – rekao je za Telam jedan od odgovornih za obdukciju.

Agencija koja se brinula za nogometnu legendu čula je od istražitelja da su neki od detektiranih psihotropnih lijekova uzrokovali aritmiju, što nije prikladno za pacijenta sa srčanim problemom poput onog koji je imao Maradona.

U utorak, prije objavljivanja rezultata obdukcije, jedna od Maradoninih kćeri, Giannina, otvorila je raspravu na društvenim mrežama na temu nagađanja o rezultatima testa.

“Svi vi ku*vini sinovi koji se nadate da će se na obdukciji pokazati prisutnost droge, marihuane i alkohola. Nisam liječnik, ali izgledao je jako napuhano i čudno je pričao, kao robot. To nije bio njegov glas. Bila sam izrazito ljuta”, objavila je.

Tri tužitelja odgovorna za istragu očekuju da liječničko vijeće zaključi je li se Maradonina smrt mogla spriječiti ili ne.

U slučaju da vijeće donese pozitivnu odluku, agencija koja se brinula za MaradonU mogla bi se smatrati odgovornom. Podsjetimo, sudac je oslobodio liječnika Leopolda Luquea zbog sumnje na moguće ubojstvo.

Leopoldo Luque (39) je neurokirurg i bio je privatni liječnik Maradone od 2016. Bio je odgovoran za operaciju koja je izvedena zbog malog krvarenja u mozgu argentinske zvijezde početkom studenog. Protiv liječnika je podignuta optužnica te mu je u svrhu istrage oduzet mobitel i računalo.

Luque nije priznao krivnju, a njegovi odvjetnici rekli su kako je bio samo tri puta na imanju gdje se Maradona oporavljao od operacije te da nitko nije očekivao da će mu srce iznenada zakazati, prenose 24sata.

Facebook Komentari