Šostar o padu broja zaraženih u Zagrebu: Očito smo došli pameti

Foto: HRT

U Zagrebu je, prema podacima HZJZ-a, 211 novih slučajeva zaraze, izvijestio je Stožer. Ravnatelj Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izrazio je zadovoljstvo padom broja novooboljelih.

– ‘Ovo je puno bolje nego što je bilo, ja vas podsjećam da su brojke bile stravično visoke. Očito smo došli pameti, ja bih se usudio tako reći. Počeli smo poštivati mjere i rezultat toga je upravo ovo smanjenje brojki koje nam daje nadu za bolju budućnost, izjavio je Šostar za Hrvatski radio.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ ”Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 1010 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 103 nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 199 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 896 osoba.

Od 199 obrađenih pozitivnih osoba njih 48 je zasada negativne epidemiološke anamneze, 56 ih je kontakt COVID pozitivnih osoba, a 22 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, dok je za 14 osoba obrada je još u tijeku.

Kod petero ljudi moguća je izloženost na radnom mjestu, a četvero djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 33 osobe završena je od strane liječnika obiteljske medicine/HZJZ-a. Dvanaest je osoba doputovalo iz Njemačke, BiH, Srbije, Nigerije, Austrije, Mađarske i Velike Britanije. Kod pet je osoba moguća izloženost u zdravstvenim ustanovama.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 24 korisnika i devet djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 15 učenika i dva nastavnika pa je mjera samoizolacije određena za 230 učenika osnovnih škola, prenosi HRT.

Stožer: U Hrvatskoj 1595 novih slučajeva zaraze, preminula 71 osoba

Facebook Komentari