Šoštarić: Bilo je boljih generacija, ali u ovoj ekipi dogodila se kemija

Izbornik brončanih hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić i Valentina Blažević gostovali su na dan dolaska u Hrvatsku u emisiji Stadion.

– Glava još nije hladna. Ovo je evidentno povijesni uspjeh hrvatskog ženskog rukometa. Bilo je boljih generacija i igračica, no rukomet je timski sport. Ovdje se desila kemija grupe ljudi koji su mjesec dana živjeli zajedno i davali sve jedno za drugo. Možda se ne ponovi, ali ja se nadam da hoće još puno puta, rekao je Šoštarić u uvodu, prenosi HRT.

– Morale smo biti skupa zbog korone, no to nam nije teško padale, jer mi smo se uvijek voljele družiti. Ipak, sad smo saznale još više jedna o drugoj i stvorila se jedna mala obitelj, dodala je Valentina Blažević.

O praktički amaterskom statusu hrvatskog ženskog rukometa Šoštarić kaže:

– Naša reprezentacija je bila jedina ekipa tamo bez 12 vrhunskih profesionalaca. Jedne Norvežanke imaju nekoliko puta vrjedniju ekipu. Naše cure završavaju fakultete, jer sport je danas do sutra, neka ozljeda i svašta može biti. Sestre Kalauz su na psihologiji, Japundža studira molekularnu biologiju i tako dalje.

O sposobnosti za povratak hrvatskih rukometašica u teškim rezultatskim situacijama izbornik je rekao:

– To je ta psihološka jakost ekipe. Od početka smo ih uvjeravali da mogu. Prvu blokadu u glavi prošle su pobjedom protiv Mađarske, a onda i protiv svjetskih prvakinja Nizozemki.

Prokomentirao je i omalovažavanje Danaca uoči dvoboja za broncu.

– Ne mogu podnijeti da netko vrijeđa moju obitelj, a ova ekipa je moja obitelj. Ono što je Jorgensen, njihov bivši trener, rekao dan prije utakmice, ne bi “pojeo pas s maslom”. Reći da mi nemamo jedan posto šanse, reći da nema potrebe posebno se spremati za hrvatsku reprezentaciju, reći da hrvatski rukomet nema veze neke. Rekao sam tom gospodinu da je kvaziekspert. Pet godina je vodio dansku reprezentaciju i nije baš nešto ostvario.

– Razljutilo nas je. Dosad smo se stalno veselile, ali na toj utakmici smo bile ljute zbog svega što je rekao. Sigurno nam je to dalo dodatnu motivaciju da ih pobijedimo, dodala je o toj temi Blažević.

Šoštarićeva trenerska filozofija kreće od obrane

– Reći ću jedan podatak, frapantan podatak. Nama Danska nije zabila gol 17 minuta. Njemačka nam nije zabila 19 minuta u drugom poluvremenu. To je u nekim dijelovima bilo savršenstvo u kompoziciji igre obrane i golmana. Gdje god je bilo moguće obrana je zatvarala sve, bacala se na glavu.

O budućnosti Šoštarić je rekao:

– Mi moramo stvarati “dolje”. Hrpa klinaca počela je igrati rukomet zbog Balića i Metličića, kasnije Duvnjaka, u nogometu zbog Modrića… U ženskom rukometu to nije tako, nas nije bilo nigdje u medijima, a kad te nam u medijima ne postojiš. Ovo prvenstvo dalo je šansu da se iznjedre novi idoli, da postanu idoli curicama koje počinju igrati rukomet.

Za kraj Šoštarić se osvrnuo na čak 15 testiranja na koronavirus:

– Testirani smo tri puta prije polaska na pripreme, onda dvaput na pripremama, onda u Danskoj svaki drugi dan. Srećom samo dvije cure iz Srbije i jedna iz Rumunjske su bile pozitivne. Živjelo smo doslovno u balonu, pa je prošlo sve jako dobro oko toga.

Share This Article