Od cjevara i skladištara do direktora: Tko je čovjek koji će upravljati milijunima i pokušati dignuti veliku tvrtku na noge

Godinu dana od kada je država kao glavni vjerovnik odlučila pokušati restart brodogradnje u Uljaniku prijenosom imovine i koncesije na tvrtku-kćer Uljanik Brodogradnja 1856, trebalo je da se pronađe menadžera za taj zahtjevan i neizvjestan posao.

Prošli tjedan formalno je dotadašnju privremenu direktoricu, inače stečajnu upraviteljicu “majke” Mariju Ružić, zamijenio Samir Hadžić, najglasniji iz redova radnika u borbi za očuvanje Uljanika. Jedan je od mlađih radnika ugaslog škvera, u kojem je radio brojne poslove, kako sam kaže od cjevara do skladištara. Za menadžeriranje u zahtjevnom projektu pokretanja Uljanika bez potrebnih je kvalifikacija i referenci. Taj ozbiljan posao obavljat će idućih šest mjeseci, a prvi će zadatak biti realizacija kredita od 32,5 milijuna kuna kod HBOR-a, za koji je Vlada već odobrila jamstvo, kojim će omogućiti zapošljavanje radnika i nabava opreme.

Priprema za proizvodnju bi trebala biti obavljena do proljeća, kako bi bili spremni za jedini posao predviđen programom kojeg su podržali vjerovnici, dovršetak broda za prijevoz žive stoke (novogradnja 526). Trenutno je brod kao dio stečajne mase Uljanika na javnoj dražbi, trećoj po redu, s rokom prikupljanja ponuda do 23. veljače 2021. Procijenjena vrijednost nedovršene gradnje je 128 milijuna kuna, a u ovom krugu nudi se za 32 milijuna kuna. Za sam dovršetak gradnje procjenjuje se da će biti potrebno oko 45 milijuna eura, što bi država trebala poduprijeti jamstvom.

Izbor Hadžića za ovaj profesionalno izazovan i financijski vrijedan posao zasad je, sudeći po reakcijama, prihvatljiv svima, i radnicima i politici, kako lokalnom IDS-u, tako i vladajućoj većini HDZ-a, pa i oporbenjacima silno osjetljivima na milijarde kuna izgubljenih na Uljaniku. Samom Hadžiću ne nedostaje energije i volje da uči, što je pokazao i prije dvije godine kada je, nezadovoljan smjerom u kojem odlazi Uljanik iskočio iz redova radnika i kao lider Stožera za obranu Uljanika i predstavnik u Nadzornom odboru Uljanika pregovarao s predstavnicima Vlade i potencijalnih kupaca o rješenju za Uljanik.

“Da me je netko prije samo godinu dana uvjeravao da ću uz posao skladištara koji radim u Uljaniku najveći dio vremena provoditi baveći se pojmovima kao što su restrukturiranje, diversifikacija, multiplikativni faktor ili dubinska analiza, samo bih mu se nasmijao i rekao da baš i nije jako normalan. Međutim, muka čovjeka na puno toga natjera i ako sad sve to gledate iz perspektive da su mi jedine opcije u ovoj situaciji bile ostati pasivan i gledati kako sve oko mene polako propada i odlazi kvragu, ili se aktivirati i bar pokušati nešto učiniti da se to zaustavi i spriječi, onda vam je jasno da ja baš previše drugih razumnih izbora od ovog koji sam učinio i nisam imao”, izjavio je tada Hadžić, kojemu će ipak, kako se čuje, ruku pružiti i neke kolege koji imaju iskustva u potrebnim poslovima, ali se nisu usudili i osobno izložiti i preuzeti odgovornost, piše Poslovni.hr

Facebook Komentari