Državni vrh primio Kraljice šoka, Milanović o Odiseju, Ahilu i Kiklopima

Državni vrh primio je u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice rukometašice koje su u nedjelju osvojile brončanu medalju na Europskom rukometnom prvenstvu.

Na primanju su bile ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Republike Zoran Milanović, piše HRT.

Ministrica sporta Brnjac je čestitala djevojkama na povijesnoj medalji za ženski rukomet.

– Ovim ste potvrdile kako su sportašice i sportaši naši najveći i najbolji ambasadori. Ovo vaša medalja donijela nam je optimizam i nadu u ova vremena, kazala je Brnjac čestitavši i izborniku Nendu Šoštariću, kao i njegovim suradnicima.

– Vjerujem da će ovaj uspjeh biti poticaj ne samo za ženski rukomet, već i za ženski sport u RH, kazala je ministrica.

– Rukomet je uz vaterpolo najgledaniji, a u pogledu medalja i najtrofejniji sport. Hvala vam još jednom i želim vam iskreno čestitati, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

– Uljepšale ste nam ovo teško vrijeme, pratili smo vas kao druge timove proteklih desetljeća, ali vaš je uspjeh veći jer ga nismo očekivali. Nema u sportu ljepšeg kada si podcijenjen, kada dolaziš kao autsajder, a postigneš uspjeh, dodao je predsjednik Sabora, poručivši rukometašicama kako su pokazale “nevjerojatnu srčanost, radost, ali i sportsku inteligenciju”.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je da su rukomemetašice igrale pametno i inteligentno.

– Kada bih to usporedio s grčkom mitologijom, vi ste bile nešto između Odiseja i Ahila. Ni najjači, ni najveći, ali najbolji. Imali ste protiv sebe Kiklope koji su vas podcijenili. Vidio sam da vam je to jako zasmetalo. S obzirom da znam Dance, ne čudi me. Oni su borbeni i misle da s masom i kilažom mogu nadvladati lukavstvo i inteligenciju i spretnost.

– Zadnji put mi je ženski rukomet ozbiljnije privukao pažnju 1996. kada je Lokomotiva, pardon, Podravka bila prvak Europe. Nakon toga sam slabo pratio. Bio bih neiskren kada bih rekao da smo prije početka pratili Europsko rukometno prvenstvo, pažnja javnosti i politike nalijepi se onda kada postižete uspjehe, ističe predsjednik Republik te dodaje: – Hvala vam na radosti igre jer sport je prije svega igra, ljubav i strast, a tek onda država i nacija.

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Tomislav Grahovac istaknuo je kako se prvi put u povijesti hrvatskog sporta dogodilo da ženska i muška reprezentacija donose odličje s europskog prvenstva.

– Ponosni smo što je to baš rukomet, koji je najtrofejniji hrvatski sport. Nakon silnih godina i silnog truda dobili smo i žensku medalju, kazao je Grahovac dodajući kako su rukometašice dokaz da se samo zajedničkim radom i trudom dolazi do uspjeha, piše HRT.

EP rukomet: Hrvatice osvojile povijesnu broncu

Share This Article