18 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Banožić na obljetnici Puma otkrio kada će odluka o borbenim zrakoplovima

Banožić na obljetnici Puma otkrio kada će odluka o borbenim zrakoplovima

U Varaždinu se obilježava 28. obljetnica 7. gardijske brigade “Pume”. Brigada je ustrojena 23. prosinca 1992. sa sjedištem u Varaždinu. “Pume” su sudjelovale u obrani karlovačkog područja i bile na bojištima diljem Dalmacije. Brigada će ostati upamćena kao prva koja je ušla u oslobođeni Knin 1995. u Vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Obilježavanje obljetnice Puma počelo je svetom misom zadušnicom Vijence su položili članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma te izaslanstva državnog vrha, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

HRT-ova reporterka Sara Badžek kazala je u Dnevniku HTV-a kako je obilježavanje 28. obljetnice proteklo skromnije nego prijašnjih godina zbog epidemioloških mjera.

Dodala je kako je jutros održana sveta misa u crkvi Dobrog Pastira za sve poginule pripadnike Puma koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, nakon čega su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u kapelici sv. Jurja u krugu vojarne. Nazočni su bili ministar obrane Mario Banožić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Badžek je istaknula kako je kroz slavnu gardijsku brigadu prošlo 4.000 vojnika koji su na ratištu proveli 800 dana. HTV-ova reporterka naglasila je kako je u Domovinskom ratu 91 pripadnik “Puma” izgubio život, a jedan se još uvijek vodi kao nestali.

Izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako se i danas na primjeren način iskazuje poštovanje ljudima koji su dali nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu.

– Prvotno kao pripadnici I. gardijske brigade i drugih postrojbi HV-a, kao i policije, a potom kroz 7. gardijsku brigadu od njenog osnutka pa sve do okončanja Domovinskog rata, rekao je Medved.

Ministar se osvrnuo i na nove epidemiološke mjere. S obzirom na epidemiološke prilike, građane je pozvao “na ozbiljan i odgovoran odnos”, poglavito u vrijeme blagdana. Naglasio je i kako su Vlada i Stožer civilne zaštite donosili izbalansirane i pravovremene odluke.

– Mjere su mjere, ali obveza svih nas je poštivanje tih mjera, rekao je Medved, izrazivši zadovoljstvo što su mjere u Varaždinskoj, ali i ostalim županijama, smanjile broj oboljelih.

Predsjednik Udruge veterana “7. gardijske brigade Puma” Robert Puja kazao je kako je u Domovinskom ratu poginuo 91 pripadnik “Puma”, a Miroslav Harča vodi se još uvijek kao nestali. Dodao je kako se nada da će biti što prije pronađen, a nestao je na Crnim bunarima na Dinari.

Banožić o nabavci zrakoplova: Odluka početkom iduće godine

Ministar obrane Mario Banožić rekao da “Hrvatska vojska ima tri osnovne zadaće, razvoj i obuka hrvatskog vojnika, sudjelovanje u mirovnim operacijama i misijama i treće potporu civilnim institucijama.”

– S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, danas je najizraženija upravo ta potpora, ali osim u ovakvim teškim trenucima, Hrvatska vojska se uvijek uključivala u društvene procese i to je ono što građani u mirnodopsko doba najviše i cijene, istaknuo je ministar.

Dodao je da je izrađena studija koja će biti podloga Vladinoj odluci za konačni odabir višenamjenskih borbenih zrakoplova te da bi cijeli proces mogao biti gotov početkom iduće godine. Sa studijom će, kazao je, biti upoznati članovi saborskog Odbora za obranu te Vijeća za obranu, nakon čijeg će mišljenja Vlada “zaokružiti” tu priču i izvijestiti koji su avioni izabrani.

– Vjerujem da će cijeli proces završiti početkom iduće godine”, rekao je ministar na svečanosti varaždinskih “Puma”.

Bitno je, kaže, da je međuresorna skupina radila na nekoliko kriterija koji su potrebni hrvatskoj vojsci, a temeljem istih istih kriterija razmatrane su sve četiri pristigle ponude.

– S jedne strane, to mora biti zrakoplov koji će zadovoljavati naše zadaće, odražavati spremnost Hrvatske vojske i mora biti financijski aspekt prihvatljiv za nas. Isto tako, kriterij koji se odnosi na vanjsko-politički, odnosno vanjsko-diplomatske odnose, ali i ono što bi trebalo biti na korist Hrvatskoj vojsci za idućih 30 godina, rekao je Banožić.

Upitan imamo li sada financijski bolje ponude nego su bile na početku, ministar je odgovorio da ne kupujemo samo avione, nego kompletan paket raketa, simulatora, vježbe i obuke.

– U tom koraku pokušali smo iskomunicirati detalje i dati priliku ponuđaču da možda još i on iskorigira neke stvari, kazao je i potvrdio da se upravo to i dogodilo.

Osim ministara Banožića i Medveda, obilježavanju su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu obrane brigadni general Zdravko Jakop te izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Župan Radimir Čačić također je komentirao nove epidemiološke mjere. Izrazio je nadu da će slijedećih dana, osim broja novozaraženih, padati i broja umrlih u Varaždinskoj županiji.

– To su bile dobro pogođene mjere, dobar koktel, dobar set mjera, rekao je Čačić.

Kazao je i kako su te mjere još uvijek relativno blage u odnosu na Europu te dodao da podržava i novi set mjera s ograničenjem kretanja, piše HRT

Najnovije

Još iz rubrike