Kako najbolje zaštititi svoj organizam od bolesti i virusa? Stručnjaci kažu koju hranu biste trebali konzumirati

Najbolji način da zaštitite organizam od virusa i bakterija, posebice za vrijeme pandemije koronavirusa je jačanje imuniteta, a u tome može pomoći mnoštvo namirnica, prenosi portal Moje vrijeme.

Neizostavan faktor za borbu protiv virusa i bakterija su pravilna prehrana i hidratacija. Veliku ulogu igra i raznovrsna prehrana koja ne samo da jamči jači imunološki sustav već i smanjuje rizik od razvoja kroničnih i zaraznih bolesti.

Nutricionistica Sandra Zugan objašnjava da je česta zabluda da imunitet treba biti jak, naprotiv, on treba biti optimalan. Drugim riječima ne bi trebao biti prejak jer onda dolazi do razvoja autoimunih bolesti i alergija, a ne treba biti ni preslab inače se organizam neće moći othrvati zarazama i bolestima. Kako bi imunološki sustav što bolje radio, u tome mu mogu pomoći pomno odabrane namirnice koje sadrže vitamine i minerale koji su iznimno bitni za njegovo normalno funkcioniranje. To uključuje vitamine C, A, D, B6, B12, željezo, selen, cink i magnezij.

Najbolji izvori vitamina C su svježe voće i povrće, prije svega crvena paprika, agrumi (naranča, limun, grejp), jagode, šipak, rajčica, grašak i cvjetača. Vitamin A važan je za normalnu funkciju vida, rasta i razvoja, dok je vitamin D jedan od najvažnijih elemenata našeg imuniteta kojega se može naći u ribi, mliječnim proizvodima, jajima, iznutricama te, od biljnog porijekla, margarinu i gljivama.

”To je tzv. funkcionalna hrana Iz te funkcionalne hrane. Šitarice, sokovi, jogurti, margarini i slično obogaćeno vitaminom D. Iz takve hrane apsorbira se čak do 90 posto vitamina D, dok se oko 60 postoapsorbira iz mesa i iznutrica”, kazala je Zugan za Moje vrijeme.

Željezom je bogata sljedeća hrana: jetrica, crveno meso, plava ribu te mahunarke, sjemenke i zeleno lisnato povrće, dok se najviše selena može naći u brazilskim oraščićima, mesnim prerađevinama, ribi, cjelovitim žitaricama i dr.

Cink, koji je važan za dobar apetit, osjetila okusa, mirisa i vida, a potiče i zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte može se naći u mesu, ribi, plodovima mora, ali i orašastim plodovima, grašku, grahu, soji i sjemenkama.

Magnezij, čiji manjak u tijelu se očituje umorom, oslabljenim imunitetom nalazi se u mlijeku, lisnatom zelenom povrću, cjelovitom zrnju, bananama, marelicama i bundevinim sjemenkama, prenosi RTL.

Facebook Komentari