24.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo RF: Iz McDonald'sa potvrdili da ove godine neće isplatiti božićnice, unatoč tome...

RF: Iz McDonald’sa potvrdili da ove godine neće isplatiti božićnice, unatoč tome što su, sasvim nepotrebno, primili više od 4 milijuna kuna poticaja od države

Radnička fronta je 17. 12. 2020, održala tiskovnu konferenciju u Zagrebu o radnim uvjetima u restoranima brze hrane McDonald’s u Hrvatskoj. Nedugo nakon naše pres-konferencije, nevještim i neuvjerljivim nijekanjem naših navoda, javili su se i iz samog McDonald’sa, neizravno potvrđujući ono što smo na presici rekli. Iz McDonald’sa su nas, predvidljivo, optužili da skupljamo političke bodove, no istina je zapravo u tome da nam se javilo više radnika iz McDonald’sa i zamolili nas za pomoć jer da padaju s nogu koliko moraju raditi, a kao zahvalu za to ove godine ne dobivaju božićnicu iako je McDonald’s ove godine dobio i kriznu subvenciju od države, piše u priopćenju Radnička fronta.

Iz McDonald’sa tvrde da nemaju manjak ljudi i da “i dalje uspijeva[ju] djelatnicima osigurati plaću koja je veća od prosječne plaće u ugostiteljstvu”. Tvrdnja o dovoljno radnika nije u skladu s njihovim agresivnim reklamiranjem ljetos kojim su tražili nove radnike,[1] a, što se tiče, plaće zanimljivo je da se nisu pohvalili točnim iznosom srednje (medijalne) plaće u McDonald’su, nego su se zadržali na tome da je ona navodno veća od prosječne plaće u ugostiteljstvu, što i nije nužno neka velika pohvala, s obzirom na niske plaće u tom sektoru.

Potvrdili su naše navode, dobivene od radnika, da ove godine neće isplatiti božićnice, unatoč tome što su, sasvim nepotrebno, primili više od 4 milijuna kuna poticaja od države, i unatoč tome što su lani (2019. godine), ostvarili rekordnu godišnju dobit od preko 38 milijuna kuna.[2] S obzirom na toliku lanjsku dobit i s obzirom da su za cijelo vrijeme lockdown-a više-manje normalno poslovali (i jučer je pred njihovim restoranom u Jurišićevoj u Zagrebu bio red dok je RF održavao presicu), teško je shvatiti kako nema novca za radnike i zašto je bila potreba uzimati subvencije od države.

Iz McDonald’sa su se također pohvalili kako su ove godine otvorili tri nova restorana, a uskoro će otvoriti i četvrti – no to također samo govori kako poduzeće očito nije u krizi i ne nedostaje mu novca.

Na kraju su nam poručili da ne mogu dopustiti da se njihovom ugledu i njihovim zaposlenicima nanosi šteta. No njihovu ugledu štetu ne nanosi Radnička fronta, koja samo prenosi istinu o McDonald’su dobivenu od njihovih radnika, nego sama kompanija koja posluje kako posluje (prema navodima radnika: teški uvjeti rada, ubitačan tempo, izostajanje pauze za radnike, neplaćanje prekovremenih, preveliko opterećenje radnika, nepoštivanje mjera samoizolacije…), a pometanje toga pod tepih svakako ne koristi radnicama i radnicima McDonald’sa, kojima, kao i svim drugim radnicama i radnicima, ovim putem još jednom poručujemo da stojimo uz njih i da nam se i dalje javljaju sa svojim problemima, piše RF.

Iznošenje istine u javnost je prvi korak u borbi za radnička prava – bez javnog pritiska i šutnjom se ništa neće promijeniti, piše Radnička fronta.

[1] https://www.youtube.com/watch?v=YGbZLyL9KTQ…
[2] https://direktno.hr/…/trziste-od-550-milijuna-kuna…/

Radnička fronta: Radnici McDonaldsa nam se javljaju i žale na uvjete rada

Najnovije

Još iz rubrike