Covid test u Dubrovniku triput skuplji nego u Zagrebu. Radi ga državna tvrtka, a košta 1507 kn

Cijena covid testa tri puta je skuplja u Dubrovniku nego u Zagrebu.

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević stanovnici metropole platit će tek 501 kunu i 49 lipa kako bi saznali imaju li koronu, dok će Dubrovčani morati izdvojiti vrtoglavih 1507 kuna.

I to u državnom Zavodu za javno zdravstvo svoje županije.

I to za test s dvije sekvence.

U Općoj bolnici Dubrovnik analiziranje tri sekvence genoma platit će 1200 kuna. Jedina su to mjesta gdje se stanovnici ove županije mogu testirati bez uputnice.

Isti Zavod koji u Dubrovniku naplaćuje spomenutih 1507 kuna, u Splitu za njega traži tek 689 kuna, a u Zadru – 800.

Istrijani će morati izdvojiti 750 kuna.

U Šibeniku će vas tražiti 850 kuna. Ostali zavodi drže se uputa koje je ministar Vili Beroš izdao u srpnju, a to je da: “cijena testa s dvije sekvence genoma stoji 501 kunu, a s tri sekvence 698 kuna”.

Čemu ovakav nesrazmjer u pojedinim gradovima? Upitalo se u Ministarstvo zdravstva. Dali su ovaj odgovor:

– HZZO ne utvrđuje tržišne cijene za osobe koji se privatno testiraju, već zdravstvene ustanove cijene testiranja za testiranje izvan sustava obveznog zdravstvenog osiguranja utvrđuju samostalno – poručili su iz Ministarstva.

To znači da nastavni zavodi za javno zdravstvo, dakle državne ustanove, proizvoljno određuju cijene testa.

Ako ste pomislili da je Dubrovnik daleko i da se testovi možda moraju slati u Zagreb na obradu pa da su zato skupi, znajte da je u Malom Lošinju ista usluga – 698 kuna.

Te se cijene drže i u krovnom, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu.

Da bi utvrdili kako su Dubrovčani došli do iznosa od 1507 kuna, kontaktiralo se NZJZ Dubrovačko-neretvanske županije odakle 24sata još uvijek očekuje odgovor, pišu 24sata.

Facebook Komentari