22.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Astmatičari se rjeđe zaraze koronavirusom. Stručnjakinja objasnila i zašto: To je znanstveno...

Astmatičari se rjeđe zaraze koronavirusom. Stručnjakinja objasnila i zašto: To je znanstveno dokazano

Zanimljivu informaciju da se astmatičari teže zaražavaju koronavirusom provjerilo se s prof. dr. sc. Sanjom Popović-Grle, pročelnicom Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb i voditeljicom Referentnog centra za astmu.

Znanstveno je, kaže, dokazano se osobe s astmom rjeđe zaraze.

“Osobe koje imaju alergijske bolesti dišnih sustava, kao i alergijsku astmu imaju manji broj receptora u plućima na koje se veže upravo virus SARS-CoV-2. Stoga se i rjeđe zaraze”, objašnjava.

Zanimljivo je i da u razdoblju pandemije ima manje bolesnika s pogoršanjem stanja astme nego ranijih godina. Takvo se stanje, kaže prof. Popović Grle, pokazalo u cijelom svijetu. No to, naravno, ne znači da se osobe s alergijskom i drugom astmom ne mogu zaraziti. Ipak, ako se inficiraju koronavirusom, rizik od komplikacija nije veći nego kod drugih osoba, izuzev osoba s teškom astmom.

Stručnjakinja za ovu bolest naglašava kako je kod astmatičara vrlo važno i dalje uzimati lijekove.

Zanimljivo je da se i kortikosteroidima, kojima se u inhalacijskom obliku liječi i kontrolira astma, u kasnijoj fazi infekcije koronavirusom liječe i njezine komplikacije, poput imunološke upale pluća, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike