Vuk snimljen na Papuku nakon 60 godina, a pretpostavlja se da je došao s područja BiH: Nema opasnosti za posjetitelje

Nakon gotovo 60 godina na planinu Papuk u Slavoniji vratio se vuk. Snimljen je kamerama čuvarske službe u Parku prirode Papuk. Stručnjaci kažu kako nije čudno da se vuk pojavio na Papuku jer obično dnevno oko 50 kilometara. Stručnjaci pretpostavljaju da je došao s područja BiH.

”Jedna od mogućnosti odakle se vuk pojavio na našem području je Petrova gora gdje je zabilježena najistočnija lokacija u Hrvatskoj gdje je vuk zabilježen”, rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Vuka je izuzetno teško snimiti. Jurenac pojašnjava kako se već dugo vremena trude na širem području parka s kamerama snimiti brojne životinje, među njima i vuka.

”Ovo je prvi konkretan dokaz o njegovom postojanju u našem parku”, izjavio je Jurenac.

Iz snimke je doista teško reći je li riječ o vuku samotnjaku ili vuku iz čopora. Jurenac pojašnjava kako vukovi spolno sazrijevaju s dvije godine starosti do tada su u čoporu.

Na snimci se jasno vidi da se radi o vuku koji je mlad, star možda nešto više od godine dana, pretpostavlja se da uz njega nalazi još nekoliko jedinki.

”Ne postoji nikakva opasnost za naše posjetitelje. Papuk se prostire na širokom području, stoga zaista vjerujemo da ima mjesta i za naše posjetitelje i za sve životinje koje nastanjuju naš Papuk već dugi niz godina”, rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk.

Vršit će se intenzivniji monitoring vuka na Papuku. Vukovi dakle bježe od naseljenih mjesta, a i stoku uglavnom napadaju divlji psi ili čagljevi, piše RTL.

Facebook Komentari