-1.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pravila za inhalaciju: Morska sol će pročistiti nos i sinuse

Pravila za inhalaciju: Morska sol će pročistiti nos i sinuse

Tijekom inhalacije vlaže se dišni putevi pa se time i smanjuju simptomi bolesti. Isto tako, vlaženje iziritirane sluznice smanjit će peckanje u nosu.

Ako se koristi inhalator, maska mora biti čvrsto pričvršćena na lice, a onaj tko se inhalira treba biti u uspravnom položaju. Ako se koristi inhaliranje vrućom vodom, treba se paziti opeklina te se ne smije koristiti prevruća para jer će dovesti do opekline sluznice dišnih putova. U vodu za inhalaciju može se staviti morska sol, čaj od kamilice, kadulje i eteričnih ulja.

Jednostavan recept otopine za inhaliranje je rastapanje 10 grama soli u 100 mililitara prokuhane vode. Druga vrsta otopine priprema se tako da u četiri decilitra kipuće prokuhane vode stavite pola režnja češnjaka, dvije kapi eteričnog ulja čajevca i 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. U vodenu paru također možete dodati i po dvije-tri kapi ulja majčine dušice, ružmarina i lavande.

Sinuse je odlično inhalirati eteričnim uljima eukaliptusa globulusa, ravensare, paprene metvice, kajeputa i/ili čajevca. Zagrijte pola litre vode do vrenja i maknite s vatre. Dodajte kap eteričnog ulja i udišite minutu. Ponovno dodajte kap ulja i inhalirajte se još minutu. Nastavite dok ne ukapate od pet do sedam kapi. Postupak ponavljajte od dva do tri puta.

Osim inhalacije, za probleme sa sinusima može biti odlična i domaća pileća juha jer ona posjeduje blaga svojstva antibiotika pa zato ublažuje simptome bolesti. Jedan od najboljih saveznika u borbi s upalom sinusa je i jabučni ocat, a može se koristiti i prije nego što infekcija nastupi. Najčešće se miješaju dvije čajne žličice jabučnog octa s dva decilitra vode i pije natašte, no u slučajevima teže infekcije napitak se može piti čak i nekoliko puta na dan, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike