31.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Novi tragovi u slučaju nestalog Splićanina u Madridu: Zadnji put su ga...

Novi tragovi u slučaju nestalog Splićanina u Madridu: Zadnji put su ga vidjeli na kolodvoru

Hrvatski državljanin Mavro Božičević (27), za kojim se traga u Španjolskoj, posljednji put je viđen prije 16 dana u malom mjestu Buitrago de Lozoya udaljenom 80 kilometara sjeverno od Madrida.

Buitrago de Lozoya, mjesto s oko 1.900 stanovnika, nalazi se u podnožju brda Sierra de Guadarrama. To je poznato izletište na koje odlaze ljudi željni mira, čistog zraka, prirode i pješačenja kroz šumu.

“Mavro je posljednji put viđen ondje u utorak 1. prosinca oko 8.30 sati ujutro na autobusnom kolodvoru”, kaže osoba uključena u istragu, pod uvjetom anonimnosti. Obitelj se zadnji put čula s njime dan ranije kada je boravio u madridskoj četvrti Chamartín, u kojoj je živio oko mjesec dana. Od popodneva 30. studenog ne znaju gdje se nalazi. Mavro je od tada na popisu nestalih osoba u Španjolskoj.

“Istraga je u tijeku, ne možemo vam dati nikakvu informaciju”, rekao je u četvrtak u telefonskom razgovoru policijski istražitelj koji radi na slučaju.

Mavro, rođen u Splitu, godine 2012. je proglašen jednim od najboljih maturanata u Hrvatskoj, ako ne i najboljim. Završio je splitski MIOC, III. gimnaziju, koja slovi za jednu od težih škola u državi. S najvišim postotkom točnosti riješio je višu razinu ispita iz matematike i fizike te tako osvojio dva prva mjesta na državnoj maturi, a odlične ocjene imao je i iz ostalih predmeta. Kao student računarstva FESB-a započeo je praksu u tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Hrvatskoj.

U listopadu se preselio u Madrid kako bi radio za tamošnju podružnicu Ericssona u odjelu za razvoj softvera. Na njegovom Facebook profilu je 26. listopada napisano “Preseljen u Madrid”.

Živio je na sjeveru grada, u velikoj četvrti Chamartín, koja nije problematična. Ondje se nalaze stakleni neboderi banaka i druge poslovne zgrade, a također i stadion nogometnog kluba Real Madrid. U tom kvartu je smješten i jedan od dva najvažnija željeznička kolodvora u Madridu.

“Od 27. studenog (petak) nije se pojavio na radnom mjestu. Njegov otac ne zna gdje se on nalazi od 30. studenog (ponedjeljak). Bio je deprimiran zbog COVID-a i mjera ograničenog kretanja zbog koronavirusa. Ima Aspergerov sindrom”, izvijestila je španjolska policija na svojoj internetskoj stranici. Glasnogovornica je rekla u telefonskom razgovoru kako istraga upućuje na to da je dobrovoljno napustio adresu na kojoj je živio u četvrti Chamartín.

Rad od kuće, ograničeno kretanje stanovnika i pandemija koronavirusa uvjeti su koji mijenjaju svakodnevicu stanovnika u Španjolskoj. To teško podnose brojni građani, no intenzivno proživljavaju ranjive osobe ili one s nekom vrstom psiholoških smetnji.

– Svi smo pod utjecajem situacije s koronavirusom i uvedenih mjera, a ne samo ranjive osobe – napominje koordinatorica.

Udruga SOS Nestali (Asociación SOS Desaparecidos) objavila je na svojoj stranici Mavrinu fotografiju te ju danima distribuira u javnosti nadajući se da će ga netko prepoznati.

– Sada je ključno što će policija pronaći o njemu u mobitelu, kontaktima ili na drugi način jer sama informacija da je viđen na kolodvoru u tom mjestu nije dovoljna da ga se locira – kaže predsjednik udruge Joaquín Amills.

– Ne zna se li ondje sjeo na autobus pa otišao negdje drugdje ili je u tom kraju – dodaje.

Kada bi postojao neki znak, poput recimo automobila ondje, policija bi krenula u masovnu pretragu šume i brda uz pomoć helikoptera i volontera, objašnjava Amills.

– Ili da je primijećen sada, odnosno nedavno – dodaje.

Prošle godine je u brdima Sierre bila nestala španjolska skijašica Blanca Fernández Ochoa, koja je i živjela u jednom tamošnjem mjestu. Masovna potraga za njom bila je pokrenuta nakon što je pronađen njen automobil što je ukazalo istražiteljima da se zaputila u šumu gdje je obično pješačila.

– Rekli su mi da je Mavro volio ići planinariti ali da bi najčešće išao sam – rekla je njegova poznanica iz Splita želeći ostati anonimna. Tu informaciju nije bilo moguće provjeriti u četvrtak.

– Nadamo se da će netko prepoznati Mavru preko oglasa kojeg distribuiramo, u tom mjestu ili negdje drugdje. Ili nam barem javiti ako je viđen kasnije – kaže obiteljska prijateljica u Madridu.

– Ja ne znam je li u Hrvatskoj planinario, o tome ne znam ništa – dodala je.

Potragu građana otežava što sada svi na ulici nose maske preko lica
Mavrin otac, skladatelj, pijanist i orguljaš, odbio je razgovarati s medijima. No ne predaje se u potrazi za sinom.

-Otac je uporan – istaknula je osoba koja je bila u kontaktu s njime nakon što je 4. prosinca doputovao u Madrid.

Nema informacija da je Mavro bio u kontaktu s ikim od Hrvata nastanjenih u Madridu. Nije im se javljao niti u zajedničku grupu preko Facebooka, što obično rade novopridošli kada se žele upoznati s novom sredinom. Nije zalazio niti u pizzeriju “Dos Amigos”, popularno i poznato mjesto druženja.

Bio je međutim u kontaktu s očevom prijateljicom Suzanom Stefanović prije pet tjedana. Na Facebooku je tada objavio fotografiju grada na što mu je ona otpisala: “To je Toledo” (a ne Madrid). – Nema veze, bio sam prošle godine i u Toledu – otpisao je Mavro govoreći o srednjovjekovnom gradiću nedaleko Madrida.

To pokazuje da je već boravio ranije u Španjolskoj. Prošle godine su neki zaposlenici Ericsson Nikole Tesle proveli u madridskoj podružnici nekoliko mjeseci. Odbili su razgovarati o Mavrinom nestanku.

Stefanović je od njegovog nestanka pokrenula potragu preko društvenih mreža. Moli stanovnike da jave ako su ga vidjeli ili znaju nešto o njemu.

– Potragu građana otežava što sada svi na ulici nose maske preko lica – napominje Amills iz udruge SOS Nestali.

U pokrajini Madrid, gdje se nalazi i mjesto Buitrago de Lozoya, živi oko 6,6 milijuna stanovnika.

Svi su objekti otvoreni, a stanovnici se preko dana kreću s maskama. One su obvezne i u zatvorenim javnim mjestima. Zabranjeno je okupljanje više od šest osoba. U 23.30 sati se zatvaraju kafići a u ponoć počinje policijski sat kada je zabranjen boravak na ulicama, sve do 6 sati ujutro. Iz Madrida i okolice su pak zabranjena putovanja u druge pokrajine bez opravdanog razloga. Policija povremeno patrolira na izlazima.

Godine 2012., nakon odlično riješenih ispita na maturi, Mavro je izjavio kako “obožava putovati i upoznavati nove zemlje i kulture, te se bavi fotografijom”.

– Zato gotovo svakog vikenda odlazim na izlet u neki od gradova Dalmacije ili susjedne BiH, a ljeti posjećujem i druge europske zemlje poput Njemačke, Velike Britanije i Slovenije – rekao je tada za Slobodnu Dalmaciju.

U utorak su pak Španjolci na društvenim mrežama nastavili širiti vijest o njegovom nestanku.

– Govori perfektno engleski i malo španjolski jezik. Jako je rezerviran. Pomozite nam pronaći ga – napisala je Maya Montiel na Twitteru.

Nacionalni centar za nestale (CNDES), državno tijelo osnovane prije tri godine a koje objedinjuje nestale osobe u Španjolskoj, također na svojoj internetskoj stranici ima objavljenu Mavrinu fotografiju. Mavro je nestao 18 dana nakon rođendana, odnosno napunjenih 27 godina.

– Nestanci su problematika koja uključuje jako različite situacije. To jednostavno može biti prekid veze s obitelji, ili pak relativno kratki gubitak kontakta zbog neurodegenerativnih smetnji. To može biti i nesreća na poslu, a u nekim ekstremnim slučajevima i oblik kriminala – kažu u CNDES-u.

– No ne znamo što se moglo dogoditi s Mavrom – upozorava Avills iz udruge SOS Nestali. – Mi nemamo dovoljno informacija da bi smo mogli bilo što pretpostaviti – naglašava.

Najnovije

Još iz rubrike