22.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bivšu državnu tajnicu koja je pod istragom USKOK-a Medved imenovao za glavnu...

Bivšu državnu tajnicu koja je pod istragom USKOK-a Medved imenovao za glavnu savjetnicu

Bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu branitelja Nevenku Benić, koju je Vlada 24. rujna smijenila jer je protiv nje USKOK pokrenuo istragu zbog osnovane sumnje da je umiješana u namještanje polaganja državnih ispita, ministar Tomo Medved potiho je nakon smjene imenovao na dužnost glavne savjetnice u svom Ministarstvu. Ukratko, Benić nije više državna dužnosnica nego državna službenica najvišeg ranga, s najvećom plaćom koju državni službenik može imati, a koja s njezinim stažom iznosi oko 14.000 kuna i ne zaostaje za plaćom državnih dužnosnika. Svako ministarstvo, naime, može imati samo jednog glavnog savjetnika čiji je posao rješavati najsloženije poslove za ministra i rukovodeće službenike u tome ministarstvu.

Punih tjedan dana trajalo je “čupanje” odgovora iz Ministarstva branitelja na jednostavno pitanje – jesu li državni tajnici, najbliži suradnici ministra Medveda, nakon što su ove jeseni zbog umiješanosti u skandale smijenjeni ili primorani podnijeti ostavke, ostali raditi u Ministarstvu i ako jesu – na kojim točno radnim mjestima.

Podsjetimo, ministar i potpredsjednik Vlade Tomo Medved je od rujna do kraja studenog, dakle u manje od tri mjeseca, ostao bez čak troje državnih tajnika koji su u hijerarhiji prvi rang ispod njega.

Dvoje, Ivana Vukića i Nevenku Benić, Vlada je razriješila 24. rujna ove godine nakon što su u javnost procurile informacije da je USKOK protiv njih pokrenuo istragu u aferi Rimac zbog namještanja polaganja državnih ispita. Vukić je urgirao kod Rimac da pomogne položiti državni ispit Medvedovu vozaču dok je Nevenka Benić tražila Rimčevu da “pomogne” kod polaganja stručnoj savjetnici u Ministarstvu branitelja, Mariji Zdilar.

Stjepan Sučić je 30. studenog nakon noćnog sukoba s policijom u Vukovaru morao podnijeti neopozivu ostavku.

I dok su se Vukić i Sučić nakon razrješenja s dužnosti državnih tajnika vratili u braniteljske mirovine, bivša državna tajnica Nevenka Benić, kako su potvrdili iz Ministarstva branitelja, ostala je raditi u Ministarstvu. Međutim, na kojem točno mjestu, nisu htjeli tako lako otkriti.

Prošlog četvrtka iz toga Ministarstva je došao pisani odgovor da je Nevenka Benić nakon razrješenja s dužnosti državne tajnice zatražila da je se vrati na prethodno radno mjesto na kojem je bila prije nego je postala državna dužnosnica. S obzirom na to da to radno mjesto, napisali su više ne postoji, ministar ju je temeljem Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika rasporedio “na poslove vezane za skrb o stradalnicima domovinskog rata uvažavajući njezino stručno znanje i iskustvo“. U pisanom odgovoru pojasnili su da je Nevenka Benić u Ministarstvu branitelja zaposlena od osnutka toga Ministarstva 1998. te da je u siječnju 2012. dakle od početka mandata Vlade Zorana Milanovića unaprijeđena na položaj pomoćnice tadašnjeg ministra Freda Matića, a u studenom 2016. u mandatu Tome Medveda dodatno je napredovala na poziciju državne tajnice.

Kako se iz toga prilično općenitog odgovora nije moglo razabrati što točno Benić danas radi, glasnogovornici Ministarstva se uputilo dodatno pitanje da precizno odgovori – na koje radno mjesto je Benić nakon što je Vlada smijenila s pozicije državne tajnice zaposlena.

Kako ni nakon šest dana čekanja nije stizao odgovor, Jutarnji je nazvao glasnogovornicu Ministarstva branitelja, a ona je uvjeravala da pitanje upućeno šest dana ranije na njezin e-mail – zabunom nije vidjela (!?). Tek kad se dalo do znanja da se iz više neslužbenih izvora iz samog Ministarstva doznalo da je Benić imenovana za savjetnicu i da se ta informacija unatoč njihovoj šutnji namjerava objaviti, napokon su poslali pisani odgovor, doznaje se iz Jutarnjeg. U njemu navode da je Nevenka Benić “rješenjem o privremenom premještaju raspoređena na radno mjesto glavne savjetnice u Upravi za hrvatske branitelje domovinskog rata i članove njihovih obitelji”.

Iznos njezine plaće u odgovoru nisu naveli pa je Jutarnji izračunao sam jer su plaće državnih službenika definirane Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Glavi savjetnik u ministarstvu prema toj Uredbi ima koeficijent 3,20 što je najviši koeficijent kojeg jedan državni službenik može imati. Kad se taj koeficijent pomnoži s osnovicom plaće zaposlenih u državnoj službi koja iznos 5.809,79 kuna dolazi se do bruto iznosa od gotovo 18.600 kuna odnosno neto plaće od 12.000 kuna. Pridodaju li se tome dodaci na tridesetak godina radnog staža koliko Benić ima, dolazi se do nešto više do 14.000 kuna neto, što je mjesečna plaća u rangu ministra i samo 2.000 kuna manja od plaće koju je Benić kao državna tajnica imala prije smjene.

Iz odgovora kojeg je Jutarnji dobio od Ministarstva branitelja također je vidljivo da je ministar Medved na Nevenku Benić primijenio odredbu Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika koja je predviđena za situacije kad dužnosniku u uobičajenim okolnostima istekne mandat, a prema kojoj se dužnosnik po isteku mandata ima pravo vratiti na svoje ranije radno mjesto. U slučaju Nevenke Benić, međutim, mandat nije završio na normalan način već je smijenjena jer je USKOK protiv nje pokrenuo istragu zbog poticanja na zloupotrebu službenog položaja.

Nevenka Benić je, dakle, dugogodišnja službenica Uprave za branitelje i ratne stradalnike u Ministarstvu, a u zadnjih osam godina u SDP-ovoj i HDZ-ovoj vladi državan dužnosnica. Na tim dužnostima, ističu sugovornici iz Ministarstva branitelja (koji to Ministarstvo u žargonu ironično nazivaju “Medvedgrad”) ima dugogodišnji, detaljan uvid i utjecaj na milijune kuna proračunskog novca koji se dodjeljuju braniteljskim udrugama, braniteljskih zadrugama te braniteljskoj populaciji kroz različite programe pomoći. U zadnjih nekoliko godina novac za te svrhe počeo pristizati i iz fondova EU-a. U toku je provedba dvaju projekata ukupne vrijednosti 360 milijuna kuna namijenjenih uspostavi veteranskih centara u Hrvatskoj i samozapošljavanju branitelja koji su većim dijelom financirani sredstvima EU-a. Uprava za branitelje i ratne stradalnike u kojem je Benić godinama “alfa i omega” uz to godišnje raspolaže s najmanje 20 milijuna proračunskih kuna namijenjenih financiranju braniteljskih udruga i višemilijunskim iznosima za podršku braniteljskim zadrugama. Upravitelj jedne od braniteljskih zadruga, “Slovinje” iz Cetingrada od 2012. do dolaska na ministarsku dužnost bio je i Tomo Medved, a ta je zadruga također dobivala potpore od uprave kojom je ravnala Nevenka Benić. Aktualni je ministar godinama bio i predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi koja je također bila financirana sredstvima Ministarstva.

Nevenka Benić je prve tri godine od osnutka Ministarstva branitelja radila u ispostavi uprave za branitelje u Krapini, a u mandatu SDP-ovog ministra Ivice Pančića je prešla u sjedište Ministarstva u Zagreb. Njezini suradnici s početka 2000-ih sjećaju je se kao samozatajne socijalne radnice koja je strpljivo surađivala s braniteljskim udrugama i tvrdila da se smatra apolitičnom. Službenica srednjeg ranga ostala je i u ministarskom mandatu Jadranke Kosor, sve do dolaska Milanovićeve vlade. Nemamo podataka o tome kad se točno učlanila u HDZ-a, ali je stranački aktivna postala u mandatu premijera Plenkovića. U veljači 2017. izabrana je za predsjednicu HDZ-ove udruge žena “Katarina Zrinska” za Krapinsko zagorsku županiju. Na predizbornim skupovima u toj županiji u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović Nevenku Benić stajala je u istaknutim, prvim redovima. Na parlamentarnim izborima održanim u srpnju ove godine prvi put se pojavila na HDZ-ovoj izbornoj listi, i to u III. izbornoj jedinci. Osvojila je skromnih 249 (0,55%) preferencijalnih glasova. Čini se da je Nevenka Benić daleko važnija svojim šefovima u Ministarstvu i stranci, nego biračima na terenu, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike