20 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Saucha nepravomoćno osuđen na tri, Zeljko na 4 godine i šest mjeseci...

Saucha nepravomoćno osuđen na tri, Zeljko na 4 godine i šest mjeseci zatvora

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko nepravomoćno su proglašeni krivima u aferi dnevnice na Županijskom sudu u Zagrebu. Saucha je osuđen na tri godine zatvora, Zeljko na 4 godine i šest mjeseci.

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandra Zeljko u srijedu su na Županijskom sudu u Zagrebu proglašeni krivima za lažiranje putnih naloga.

“Saucha je osuđen na godinu i osam mjeseci plus osam mjeseci, plus 7 mjeseci plus 6 mjeseci – objedinjeno tri godine zatvora”, rečeno je na sudu.

Zeljko se osuđuje na jedinstveni kaznu zatvora od 4 godine i 6 mjedeci.

Zabranjeno im je obavljanje službene dužnosti.

Zeljko nije došla na izricanje presude.

“Saucha je potpisivao putne naloge, Zeljko ih je pripremala”, obralaže se u presudi. Time su stekli više od 590.000 kuna.

Saucha je iskoristio položaj i ovlasti te kao službena osoba ovjerio ispravu s lažnim podacima. Zeljko je kriva što je izrađivala putne naloge i koristila što je se nije kontroliralo te izradila 66 putnih naloga.

Zeljko je imitirala potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića te za takve putne naloge preuzela akontacije i dnevnice.

Presuda je u ovom slučaju trebala biti objavljena još 27. studenog, ali je predsjednica sudskog vijeća preotvorila raspravu i dopunski ispitala jednu svjedokinju.

Saucha i Zeljko, suprotno navodima iz optužnice, od početka postupka tvrde da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu, javlja N1.

Najnovije

Još iz rubrike