Nova studija: Obratite pažnju na ove znakove, mogu biti rani simptomi covida-19

Screenshot: HRT

Nova studija navodi da su neki simptomi koji su se ranije pripisivali općim zdravstvenim problemima zapravo rani pokazatelji covida-19.

Studija objavljena u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology obuhvatila je 412 pacijenata, od čega je njih 82% malo neuroloških problema koji su trajali čak i nakon liječenja.

Sudionici studije također su izvijestili o određenim drugim simptomima koji mogu ukazivati na to da je osoba već oboljela od covida-19. Prema studiji, to su bol u mišićima, glavobolja, mentalna zbunjenost, gubitak mirisa i okusa te bol u očima.

Bol u mišićima

Prema studiji, 44.8% ispitanika imalo je bolove u mišićima, što je bilo posljedica koronavirusa. Centar za kontrolu i prevenciju (CDC) bol u mišićima je također naveo kao jedan od simptoma covida-19. To može potrajati i mjesecima nakon što osoba preboli covid, piše BusinessLine.

Glavobolja

I CDC navodi glavobolju kao jedan od evidentnih simptoma covida-19, a isto je pokazala i ova studija. Moguće je da su neke osobe zapravo imale covid-19, a svoju glavobolju su pripisivali problemima s vidom ili pretjeranom korištenju računala.

Mentalna zbunjenost

U studiji je navedeno da je mentalna zbunjenost zabilježena kao čest simptom covida-19, odnosno, 31.8% ispitanika je zbunjenost prijavilo kao simptom.

Gubitak okusa i mirisa

I ova je studija potvrdila gubitak mirisa i okusa kao jedan od simptoma covida-19. Ovaj simptom je ključan u razlikovanju covida-19 od primjerice gripe koja izaziva nekoliko simptoma koji se pojavljuju i kod covida.

Bol u očima

Mnogi ljudi koji su imali pozitivan test na virus otkrili su da su imali bol u očima na početku bolesti. To se ranije smatralo posljedicom prekomjernog korištenja računala i mobitela tijekom lockdowna, prenosi N1.

Facebook Komentari