29.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kontroverzni norveški virolog tvrdi: Čvrsto sam uvjeren da je koronavirus greškom pušten...

Kontroverzni norveški virolog tvrdi: Čvrsto sam uvjeren da je koronavirus greškom pušten iz laboratorija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dosad je opovrgla sve navode i teorije o tome da je virus SARS-CoV-2 nastao u laboratoriju te naglašavaju da je taj virus prirodnog porijekla. No norveški virolog Birger Sørensen ima u potpunosti suprotno uvjerenje.

Sørensen u intervjuu za švedski Fria Tider tvrdi da novi koronavirus potječe iz laboratorija i da je iz njega greškom procurio. Za njega je jasan dokaz da SARS-CoV-2 virus ne potječe iz životinjskog svijeta nego iz laboratorija u strukturi tog virusa i njegovoj sposobnosti brzog širenja među ljudima.

Čvrsto vjerujem da se greškom oslobodio. Kad su američke vlasti provele nadzor u Wuhanu 2018. godine, opisali su ga kao rizičan laboratorij, kaže Sørensen.

Ne smatra svoje tvrdnje kontroverznima, jer kaže da već postoje dokazani slučajevi curenja drugih virusa iz laboratorija.

“Postoje mnogi laboratoriji koji su upropastili stvar te greškom oslobodili virus. Originalni SARS virus je pušten u Singapuru”, ističe Sørensen, govoreći o incidentu koji se dogodio 2003. godine i oko kojeg je službena istraga utvrdila da je rezultat oslobađanja SARS virusa izmeđuostalog bilo i “neprimjereno držanje laboratorisjkih standarda”, zbog kojih se tim virusom zarazio student.

Mislim da je novi koronavirus procurio, ili krajem kolovoza, ili početkom rujna 2019. godine. Postoje mnoge stvari koje to sugeriraju, kaže Sørensen.

Norveški virolog vjeruje da brzina kojom se virus širi među ljudskom populacijom indicira da je je već bio prilagođen za širenje među ljudima u laboratoriju koji istražuje utjecaj virusa na ljudske stanice.

Sørensen isto tako naglašava da nitko dosad nije uspješno dokazao da je taj virus zapravo prirodno evoluirao.

Ne postoji nitko tko bi rekao da se mora dokazati da je taj virus stigao iz prirode. Morate dokazati da je stigao iz prirode, jer inače mu je izvor laboratorij, kaže Sørensen.

Sørensen je o novom koronavirusu objavio dvije studije. Prva je bila o tome kako se novi koronavirus veže na receptore u ljudskim stanicama i koja je objavljena u znanstvenom časopisu Quarterly Reviews of Biophysics Discovery u svibnju.

Druga studija je privukla kudikamo veću pažnji, jer je imala teško zanemariv naslov, Dokazi koji sugeriraju da ovo nije prirodno evoluiran virus. Tu studiju nije objavio niti jedan znanstveni časopis, već su je isti redom odbijali objaviti. Sørensen je međutim zaradio ogroman broj kritičara, a jedan od njih je i Kristian Andersen, profesor imunologije i mikrobiologije u istraživačkom laboratoriju Scripps u Kaliforniji.

To je apsolutna besmislica, bez pameti te nije čak ni približno znanstveni rad, opisao je studiju Andersen.

Međutim Sørensen je i dalje čvrsto uvjeren ou to što govori i smatra da postoji snažna opozicija protiv studija njegovog tipa, zbog javnih, a ne znanstveno-istraživačkih interesa.

Znanstvena zajednica ne želi raspravljati o problemima koji mogu omesti buduća istraživanja na virusima. Postoji i gledište prema kojem se takvi virusi mogu koristiti i kao oružje te se ono ne bi trebalo odbaciti, zaključuje Sørensen.

Sørensen je virolog koji je poznat norveškoj javnosti. Kad je 2009. godine izbila svinjska gripa, on se u javnosti pojavio zbog svojeg doprinosa u radu na cjepivu. Puno je pažnje stekao i zbog svojih istraživanja o HIV-u i Eboli.

WHO je u studenom napravio plan za provođenje istrage o izvoru pandemije, a istraga će početi u Wuhanu, gdje je službeno i zabilježen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike