Zavadlavu ćelija puna pisama obožavateljica, nude mu i brak

Nekoliko je dana do najavljenog ročišta u slučaju suđenja Filipu Zavadlavu, optuženom da je 11. siječnja ubio tri muškarca, Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), u splitskom Varošu.

Njegov odvjetnik Branko Šerić još dvoji hoće li Filip davati iskaz i govoriti o tome što je prethodilo samom činu. Čekat će do zadnjeg trenutka. Prošlo ročište je odgođeno jer se odvjetnik Šerić zarazio korona virusom. Sad je dobro.

– Ozdravio sam, bio je blaži oblik korona virusa. Kod Filipa u zatvoru u Gospiću nisam bio, nije bilo potrebe za tim, a i zbog situacije s pandemijom pristup zatvoru je bio otežan, čak i za odvjetnike. Čuo sam se s Filipom više puta. On je odlično. Što se tiče davanja iskaza, teško mi je procijeniti. Sve ovisi o tijeku suđenja, ali i kakav će biti Filip. Najmanje što želim je da sjedne pred suca i priča nebulozne stvari. Moram imati povjerenja u njega da će biti pouzdan sa sadržajem – kaže Šerić, koji nikako ne može biti zadovoljan posljednjom eskapadom svojega klijenta.

Filip je, podsjetimo, prošli tjedan videolinkom iz zatvora u Gospiću nazočio sjednici Izvanraspravnog vijeća splitskog Županijskog suda. Odlučivalo se o produljenju istražnog zatvora, a Zavadlav je pokušao nagovoriti suca Mlađana Prvana da ga pusti iz istražnog zatvora.

– Ako me pustite na slobodu, ući ćete u povijest, bit ćete legenda! Popit ćemo kavu na Pjaci – očito nesvjestan vlastite situacije rekao je Filip.

Na ovakav čin i slobodu komunikacije prema sucu Zavadlava je ohrabrila činjenica da je postao itekako svjestan podrške koju ima u dijelu populacije, posebno ženske. I dalje dobiva na desetke pisama tjedno u kojima mu djevojke iskazuju ljubav, nude čak i brak, govore mu da će ga čekati, nazivaju ga herojem… Poklona i pisama u ćeliji ima toliko da više nema gdje s njima, a s njim u sobi je, kako se doznaje, sad i cimer. Kako se doznaje, i dalje pati od nesanice, redovito vježba i uči talijanski.

U Facebook grupi Pravda, službenoj grupi koja prikuplja novac za Filipovu obranu, oštro su apelirali na djevojke da mu prestanu slati pisma ljubavnog sadržaja i nazivati ga herojem, jer on nije heroj, nego, pojašnjavaju, tragičar kojeg je život doveo do situacije u kojoj je sad. Navode i kako mu samo stvaraju konfuziju, zbog čega se i odvažio sa sucem Prvanom tako razgovarati.

– Uvijek će biti djevojaka koje će ga smatrati herojem ulice, što je potpuno pogrešno, ali ima dovoljno primjera i prije ovoga da neke žene vole takve muškarce pa će im slati srcedrapateljska pisma. U ovom slučaju Filipa je to potaknulo na okretanje stvarnosti. To je jedan od mehanizama obrane od onoga za što je optužen, da je trostruki ubojica, a ubojstvo je zaista bilo izvedeno na spektakularan način – kaže ugledni splitski psihijatar, dr. Ivan Urlić.

Podsjetimo, na Županijskom sudu u Splitu posljednja ročišta u slučaju trostrukog ubojstva bila su krajem rujna i početkom listopada, kad su brojni prijatelji i poznanici Filipa Zavadlava svjedočili o stanju rastresenosti u kojem je bio nekoliko tjedana prije stravičnog ubojstva. Svoj iskaz, odnosno mišljenje dali su i vještaci koji su procijenili da je Filip u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv.

Suđenje bi se trebalo nastaviti u petak za kada je najavljen dolazak još nekih svjedoka i čitanje iskaza. No, nije sigurno hoće li se ročište i održati jer je tužitelj prijavio da ima korona virus. Čeka se odluka sutkinje Višnje Strinić, pišu 24sata.

Facebook Komentari